Категорије
СНП

Дамјановић: Да није било инфлације, имали бисмо прошле године колапс јавних финансија због експеримента са укидањем доприноса кроз програм „Европа сад“

Da nije bilo inflacije, imali bismo prošle godine kolaps javnih finansija zbog eksperimenta sa ukidanjem doprinosa kroz program „Evropa sad“, kazao je danas ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je kazao da će njegovo ministarstvo kada se formira Ustavni sud podnijeti predlog ocjene ustavnosti izmjena zakona kojim je ukinuto naplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer su obavezni socijalni doprinosi ustavna kategorija.

Prošle godine smo imali manjak u naplati doprinosa od 90 miliona eura i 43 miliona gubitka zbog usmjeravanja poreza na dohodak opštinama kao nadoknadu gubitaka koje su one imale zbog „Evrope sad“. Da nije bilo rasta naplate PDV-a od 216 miliona eura, većinom zbog inflacije i fiskalizacije koju sam zapoečeo dok sam bio direktor Uprave prihoda, imali bismo kolaps javnih finansija„, kazao je Damjanović.

On je naveo da se kao poslanik i predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju godinama zalagao za smanjenje dažbina na zarade, ali ne na ovaj način bez ikakavih analiza, već uz ozbiljne studije i postepeno kao što je i predlagao MMF.

Na pitanje da li će biti sporazuma sa Svjetskom bankom i da li će on nositi neke restriktivne mjere, Damjanović je kazao da nema zahtjeva kao što bi bili snižavanje plata i penzija, već da se odnosi na donošenje novih akata, formiranje fiskalnog savjeta, zelene agende, definisanje finansiranja javnog zdravstvenog sistema i slično

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.