Категорије
СНП

Crna Gora i Albanija potpisale sporazume o zdravstvenoj zaštiti bilja i održivom upravljanju ribarstvom na Skadarskom jezeru i rijeci Bojani

Današnja Zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Republike Albanije rezultirala je potpisivanjem dva Sporazuma iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Prvi Sporazum koji su potpisali potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije, gospođa Frida Krifca, odnosi se na zajedničko održivo upravljanje ribarstvom na Skadarskom jezeru i rijeci Bojani. Ovaj sporazum ima za cilj promovisanje održivog korišćenja i zaštite ribljeg fonda, boljeg upravljanja ribarstvom, bolje razmjene informacija, borbu protiv krivolova i krijumčarenja, kao i bolju koordinaciju u drugim oblastima na ovom području. U skladu sa ovim sporazumom, uspostaviće se zajedničko tijelo-komitet za ribarstvo koje će se sastojati od predstavnika državnih organa, naučnika, ribara, predstavnika nacionalnih parkova i predstavnika opština iz obije zemlje. Komitet će redovno prilagođavati propise prema stvarnom stanju ribljih resursa.

Drugi Sporazum potpisan između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije odnosi se na saradnju u oblasti zdravstvene zaštite bilja. Ovaj sporazum ima za cilj podsticanje međusobne saradnje u oblasti zdravstvene zaštite bilja, poboljšanje zaštite teritorija od unošenja karantinskih štetnih organizama bilja kako bi se ograničili gubici koji nastaju kao posljedica njihovog djelovanja, kao i olakšavanje međusobne trgovine i razmjene bilja i biljnih proizvoda.

Ovim sporazumima se osigurava održivo korišćenje prirodnih resursa i zaštita bilja, što će doprinijeti jačanju ekonomskih i ekoloških odnosa između Crne Gore i Albanije.

Crna Gora i Albanija potpisale sporazume o zdravstvenoj zaštiti bilja i ribarstvu na Skadarskom jezeru i rijeci Bojani

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.