Категорије
СНП

Stojanović: Procedura za dobijanje alimentacije skraćena i pojednostavljena

Izmjenama Zakona o privremenom izdržavanju djece pojednostaviće se procedura za ostvarivanje ovog prava i otkloniti propusti koji su do sada kočili postupak i dozvoljavali jednom od roditelja da ne plaća alimentaciju.

Kako je kazao predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Darko Stojanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG, isplate iz Alimentacionog fonda su obustavljene do donošenja ovog zakona, a s obzirom da je nacrt zakona već na plenumu, očekuju da uskoro bude usvojen.

Promjene su u članu 8, stav 1 Zakona o privremenom izdržavanju djece gdje se ovo pravo priznaje od dana predaje zahtjeva. U skladu sa tim traži se dokaz da dva mjeseca nije dužnik ispunjavao ovu obavezu„, kazao je Stojanović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kako je naglasio bio je problem u retroaktivnoj primjeni zakona.

Značajna izmjena je i da će se pravo priznavati na osnovu javne isprave sudskog izvršitelja za razliku od ranije kada je to bio izvod iz banke. Problem je bio da u dosta sudskih presuda o razvodu nije bilo podatka o bankovnom računu ili je bio dogovor da se isplata obavlja na ruke. Na ovaj način smo skratili proces izdavanja rješnje o isplati alimentacije. Novina je i da djeca stranaca sa stalnim ili privremenim boravkom i azilanata mogu da se prijave za ovo pravo„, objašnjava Stojanović.

Zakon je prošao skupštinske odbore i 12. aprila bio na planeumu i ovih dana očekuju da bude usvojen.

Kako je kazao, centri za socijalni rad imaju mogućnost da prethodna rješenja zamijene novim i to će biti urađeno po automatizmu.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, od 1. novembra do 1. aprila primili su 318 zahtjeva za rješavanje ovog prava i do sada je odobreno 68 ili četvrtina.

Papirologija vjerovatno nije bila kompletna, a pravi problem u većini slučajeva je što nema podatka o bankovnom računu. Predviđeno je i da ispitni postupak može da traje 45 dana za komplikovanije situacije, gdje se ne može lako dokazati ovo pravo. Uglavnom roditelji iscrpe sve mogućnosti, pa tek onda idu kod izvršitelja, a onda se sa tom paprilogojom može ići ka Alimentacionom fondu i ostvariti to pravo„, ističe Stojanović

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.