Категорије
СНП

ФУНКЦИОНЕРКА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ МИЛОСАВА ПАУНОВИЋ У РАЗГОВОРУ ЗА „ДАН“ ИСТАКЛА: Грађани не желе Ђукановића на кључним позицијама

Гласачи СНП-а су најистрајнији и најискренији борци за правду, који су остали доследни све ово вријеме и највише пропатили за ових 30 година од бившег режима, и самим тим смо увијек спремни за нове политичке борбе, каже Пауновић

Тренутна политичка ситуација у Црној Гори је прилично сложена. Опште је познато да је Влада у техничком мандату, а да је бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неуставним указом распустио грану власти који је заправо једина и функционисала у пуном мандату – Скупштину Црне Горе. Поред свих политичких турбуленција које смо гледали у протекле двије године, Скупштина је свакако усвојила велики број квалитетних законских рјешења у корист грађана Црне Горе и то је неоспорна чињеница, казала је у разговору за „Дан“ посланица Социјалистичке народне партије (СНП) Милосава Пауновић.

Како је оцијенила, Влада на најквалитетнији начин спроводи одлуке усвојене у парламенту, што је показало добру комуникацију између добронамјерних посланика и Владе.

– Морам да нагласим да је 43. Влада Црне Горе за само годину дана остварила огромне резултате, иако су покушали да је омету изгласавањем неповјерења од стране ДПС-а, а, нажалост, и дијела партија из већине од 30. августа. Овај потез одлазећег предсједника државе не може се другачије тумачити осим као намјера да продуби нестабилне политичке прилике и покушај стварања хаоса, али и као намјера да се заустави борба против организованог криминала и корупције, као и свеопште реформе и напретка државе – истакла је Пауновић.

Наша саговорница сматра да ситуација може да се поправи тако што ће све политичке партије иступити отровне стрелице и преузети одговорност за економски просперитет Црне Горе.

– Такође, и одговорност за борбу са организованим криминалом и корупцијом, наставак европског пута државе и заједничку борбу за социјалну правду и владавину права у Црној Гори. Надам се да ће након предстојећих ванредних парламентарних избора ситуација бити боља и да ће грађани на прави начин оцијенити ко се суштински и практично, а ко реторички и декларативно борио за просперитет Црне Горе – казала је Пауновић.

Одлазећи предсједник државе Мило Ђукановић је распустио Скупштину и заказао парламентарне изборе за 11. јун. Наша саговорница каже да је СНП почео са припремама за предстојеће парламентарне изборе.

– Одржана је сједница главног одбора странке, гдје су формирани одређени тимови и донијете одлуке које ће спровести општински одбори. Као искусна партија у изборним процесима, са веома развијеном партијском инфраструктуром, свакако нам неће бити проблем организација наступа на предстојећим изборима, за које ћемо бити спремни одржали се они 11. јуна или касније. О томе да ли ће СНП наступити у одређеним предизборним коалицијама или неће још увијек нијесмо одлучивали. Када се стекну услови за то, одлуку ће, у складу са статутом, донијети органи партије, тј. главни одбор. Одлука ће свакако бити благовремена, с обзиром на то да постоји могућност да избори буду 11. јуна – рекла је Пауновић.

Она наглашава да је СНП у сваком случају спреман за изборе и да немају сумњу да ће грађани препознати искрени рад и труд њихових министара, посланика и функционера у претходном периоду.

– СНП је 25 година дио народа и носи симбол борбе против бившег режима и свега лошег у Црној Гори. Гласачи СНП-а су најистрајнији и најискренији борци за правду, који су остали доследни све ово вријеме и највише пропатили за ових 30 година од бившег режима, и самим тим смо увијек спремни за нове политичке борбе – каже Пауновић.

Kолегијум предсједнице Скупштине требало би да разматра опцију дијела парламентарне већине о доношењу акта којим би се поништио указ одлазећег предсједника државе Мила Ђукановића о распуштању парламента. Ако буде постигнут договор на колегијуму, акт ће бити упућен пленуму на изјашњење. Ако би Скупштина усвојила такав акт, не би важила ни одлука о расписивању избора за 11. јун, па би изборе расписао нови предсједник Јаков Милатовић, који на дужност ступа 21. маја. Међутим, тренутно је тако нешто мало вјероватно. Упитана хоће ли избори бити одложени, наша саговорница одговара да је лопта, с обзиром на начин на који се Уставни суд изјаснио о Ђукановићевом указу, бачена у двориште новог предсједника државе.

– Милатовић треба да се изјасни које ће кораке предузети везано за неуставни акт којим је распуштена Скупштина. Одређени посланички клубови су се већ изјаснили да у парламенту неће гласати за предлог предсједника Владе Дритана Абазовића да се поништи овакав акт и да Скупштина сама себи скрати мандат и одреди нови или макар исти датум избора. Сматрам да смо могли наћи правни и уставни начин и са мало више достојанства се однијети према оваквом акту од стране бившег предсједника и не дозволити да буквално на истеку свог мандата спроводи самовољу и неуставно распушта парламент. На колегама је да одлуче о овоме и видјећемо шта ће бити – казала је Пауновић.

Према њеним ријечима, када је дошло до другог круга предсједничких избора, свима је било јасно какав ће резултат бити.

– Говорим суштински, не процентуално. Ово из разлога јер се у принципу радило о томе да су грађани гласали за и против Мила Ђукановића и послали поруку да га више не желе на кључним позицијама у држави. Такође, избори су показали да је заједнички рад политичких партија на заједничком циљу и те како могућ и за добро Црне Горе би тај тренд требало да се настави и на другим пољима – истиче Пауновић.

Ова посланица је била координатор рада на закону о Скупштини, који није израђен.

– О потреби за законом о Скупштини причају све политичке партије већ дуже вријеме. Међутим, онда када је формирана радна група за израду закона о Скупштини, и поред тога што је одржано седам сједница радне групе, са чиме је јавност сваки пут била упозната, и поред тога што смо имали прилику да упоредимо своја искуства са представницима мађарског, чешког и хрватског министарства правде и иностраних послова у Будимпешти, и бројних састанака и дописа заинтересованих међународних организацијан и невладиних организација, једноставно није било политичке воље и спремности да се овај посао приведе крају – рекла је Пауновић.

Како је додала, рок за израду закона о Скупштини је био доста кратак, непуна два мјесеца, што је за овако озбиљан посао и за један од системских закона прилично мало времена.

– Притом су се отворила бројна питања, а највише проблем садржинског разграничења између овог закона и већ постојећег пословника о раду Скупштине. Морам рећи и да је велики проблем у изради овог закона везан управо за најважнија питања деблокаде система у одређеним ситуацијама, управо Устав Црне Горе, јер начин на који је написан не дозвољава рјешавање неких важних питања. Већ неколико пута сам нагласила да ће овај закон морати да сачека нека политички стабилнија времена у парламенту, или бар времена гдје се неће свако мало одржавати неки избори, било локални, било парламентарни. Свака политичка нестабилност негативно се одрази на рад парламента. Остаје задатак за будући сазив Скупштине да ријеши ово питање, или у форми новог закона о Скупштини или кроз унпређење пословника, како се не би више дешавале разне нејасноће и апсурдне ситуацие које смо имали прилике да гледамо годинама уназад. Исто важи и за закон о Влади – казала је Пауновић.

Попуњавање Уставног суда ће сачекати нови сазив парламента

Уставни суд тренутно има шест судија, па и даље није попуњен, за шта је потребан још један судија. С обзиром на то да опозиција тренутно не долази у парламент, тешко да ће ово питање бити ријешено прије парламентарних изборе. Пауновић истиче да је ово питање од круцијалног значаја за деблокаду ове институције, а има и много већи значај уопште.

– Овакво стање доприноси само правној несигурности и одлагању одлука од којих зависи и предстојећи изборни процес, као и даље важење многих спорних закона, али и иницијатива о уставности о којима Уставни суд тек треба да одлучује. С обзиром на прописану већину која у парламенту треба да гласа за судије Уставног суда, а и на чињеницу да опозиција бојкотује рад парламента, јасно је да ће ово питање морати, нажалост, да сачека следећи сазив парламента и надам се да ће бити што је прије могуће ријешено – казала је Пауновић.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.