Категорије
СНП

Kovač pohvalio mogućnost da ASK provjerava prihode i stil života funkcionera

Ministar pravde Marko Kovač na Okruglom stolu na kome se raspravlja o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije pohvalio je rješenje koje omogućava Agenciji za sprečavanje korupcije da pokrene postupak ako sazna da je stil života javnog funkcionera značajno raskošniji u odnosu na prihode i imovinu.

U Skupštini je u toku rasprava o ovom važnom dokumentu, koje prema riječima Kovača treba da doprinese napretku u oblasti antikorupcije.

“Zakonska rješenja  već postojećeg Zakona su unapređenje, jer do sad je bilo manjkavosti”, rekao je Kovač.

Ministar pravde je ocijenio da je dobro što će ASK imati nove nadležnosti koje se odnose na utvrđivanje postojanja sukoba interesa u vršenju javne funkcije u oblastima prostornog planiranja i urbanizma, posebno u oblasti dodjele koncesija javnih nabavki koje, kako ocjenjuje, predstavljaju plodno tlo za pojavu korupcije na što već godinama upozoravaju međunarodni partneri.

“Profesionalizacija ASK je dobra ideja kao i uvođenje dvostepenosti u postupku, odnosno mogućnost izjavljenja žalbe Savjetu na odluke direktora. Time se postiže veći stepen kontrole i pospješuje se zakonitost. Jačanje Savjeta i osnovanje unutrašnje službe, jača unutrašnju kontrolu”, naveo je Kovač.

Prema novom zakonskom rješenju, javni funkcioneri će biti i notari i javni izvršitelji i ministar pravde to smatra opravdanim.

“Članom 10, brišu se riječi “ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu”, što se odnosi na djecu funkcionera, a čime se htjelo postići uklanjanje mogućnosti da samim činom prijave novog prebivališta, dođe do prikrivanja sporne imovine. U načelu pozdravljam, ali moramo da budemo oprezni jer se to tiče i zadiranja u ljudska prava”, naglasio je Kovač.

Postavio je pitanje i da li je opravdano da se traži uvid u bankovni račun od članova porodice javnog funkcionera, koji su davno formirali svoje porodice i koji možda nemaju jake veze sa članovima porodice koji obavljaju neku javnu funkciju.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.