Категорије
СНП

Vuk Stanišić, sekretar Asocijacije mladih SNP Glavnog grada: Glavni grad da uspostavi saradnju sa institucijama koje promovišu kulturu

Interesovanje mladih za posjetu pozorištima je u slobodnom padu i ne radimo ništa kako bismo ga zaustavili. Generacije djece odrastale su uz lutkarske predstave, a u vrijeme kada tehnologija cvjeta, sve manje pažnje se posvećuje ovom segmentu odrastanja. Za to je, između ostalog, kriv marketing i nezainteresovanost nosilaca vlasti, koji u dovoljnoj mjeri ne čine ništa kako bi propagirali dešavanja na daskama koje život znače.

Kako bismo vratili i djecu i omladinu u pozorišta, pravi potez bi bio da aktuelna vlast u Podgorici uspostavi saradnju sa CNP – om i KIC – om i da djeci u vrtićima, osnovcima i srednjoškolcima u Glavnom gradu aktuelizuje dešavanja u svijetu pozorišta, prezentuje repertoar i omogući da jedan kontigent karata uvijek bude dostupan onima koji žele da odgledaju predstavu. Institucije obrazovanja kao mjesta gdje mladi provode najviše vremena, moraju biti primarni izvor informisanja i glavna prekretnica za njihov povratak u pozorišta.Odigravanje predstava u njihovim salama za fizičko vaspitavanje predstavljao bi povratak pozorišta na velika vrata u životima omladine Podgorice. Takođe, lokalna sredstva informisanja bi trebala u većoj mjeri prezentovati javnosti šta se dešava na pozorišnoj sceni, kako bi i oni stariji ponovo odlučili da odgledaju neki pozorišni komad. Umnogome bi tome doprinio i završetak Gradskog pozorišta, na koje se čeka već 20 godina, a završetak radova se ne očekuje u skorijem periodu.

Najmlađim stanovnicima Podgorice moramo posvetiti pažnju i njegovati njihovo kulturološko obrazovanje.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.