Категорије
Друштво

Bogdan Božović, odbornik SNP u podgoričkom parlamentu u razgovoru za Dan: SNP-u CILJ SMJENA REŽIMA

DAN: Odbornici SNP-а počeli su mandat u ovom sazivu tako što nisu svi bili protiv izbora na glasanju za predsjednika Skupštine Glavnog grada. Da li će to biti vaša strategija do kraja?

BOŽOVIĆ :Za predsjednika Skupstine Glavnog grada se glasalo tajnim putem, a izbor za gradonačelnika Podgorice su odbornici SNP-a bojkotovali zajedno za ostatkom opozicije. Strategija Socijalističke narodne partije se nije promijenila od osnivanja naše partije, a to je smjena režima, uspostavljanje pravne države i stvaranje ekonomskog sistema u kojem će naš gradjanin biti u mogućnosti da živi život dostojan čovjeka.

DAN: Je li nakon takvog početka lako nastaviti dalje i opravdati povjerenje opozicionih birača? Je li to smetnja u saradnji sa opozicijom na lokalnom nivou?

BOŽOVIĆ : Što se tiče povjerenja opozicionih birača u SNP i naš rad, mislim da je najbolji odgovor na Vaše pitanje skorašnja anketa o rejtingu partija u Crnoj Gori. Prema toj anketi Snp je ostvario najveći rast koji je u ovom trenutku iznosi 6, 8%, a koji će se u narednom period kretati samo uzlaznom putanjom. Što se tiče saradnje sa opozicionom kolegama ona je na korektnom nivou, već smo nekoliko puta zajedno djelovali u Skupstini.

DAN: U prethodnom periodu SNP je na lokalnom nivou pokrenuo i razotkrio brojne afere. Smatrate li da se na račun ranijeg rada može opstati u politici. U ovom trenutku koju bi to odluku aktuelne vlasti trebalo preispitati?

BOŽOVIĆ :U politici je neophodno da se konstantno radi u interesu gradjanja koji su nam svojim glasovima omogucili da ih predstavljamo. Snp ce i narednom periodu u lokalnom parlamentu nastaviti da se bori za interese gradjana Glavnog grada. U ovom trenutku bi definitivno trebalo preispititati usvajanje predloga odluke o budzetu Glavnog grada za 2019.godinu. Razlog za preispitivanje lezi u tome sto se ce skoro 80% tekucih prihoda obezbijediti kroz poreze koji opterecuju direktno gradjane Podgorice. Postoji jos stavki u budzetu koje ce uticati na standard nasih sugradjana, a treba napomenuti da je predvidjeno i pola miliona eura po osnovu ugovora o djelu uprkos cestim prituzbama da postoji visak zaposlenih.

DAN: Imate li strategiju kako da spriječite vlast da odbore mjesnih zajednica formira skupštinskom odlukom mimo volje birača po mjesnim centrima?

BOŽOVIĆ: Vec više od dvije godine je prošlo od nefunkcionisanja mjesnih zajednica, za šta direktnu odgovornost snosi vlast. Iz opozicije smo u proteklom periodu upozoravali da se mjesne zajednice moraju formirati kao prvi nivo lokalne vlasti. Odluku je neophodno donijeti konsenzusom, u skladu sa voljom birača iz mjesnih zajednica. Odbornici SNP- a su potpisali zajedničku inicijativu sa ostalim kolegama iz opozicije u kojoj zahtijevamo da u tim privremenim odborima odnos predstavnika vlasti i opozicije bude jednak. Nadam se da će koalicija na vlasti imati dovoljno demokratskih kapaciteta neophodnih za postizanje dogovora koji je prevashodno u interesu gradjana Podgorice.

DAN: Koji su to projekti za koje smatrate da je moralo biti mjesta u budžetu Glavnog grada za narednu godinu?

BOŽOVIĆ : Smatram da se u predlogu budžeta morao naći projekat rekonstrukcije Ulice Vojislavljevića najavljivan još u prošlom sazivu Skupstine Glavnog grada. U odgovoru na postavljeno odborničko pitanje je izmedju ostalog navedeno da su potrebna značajna finansijska sredstva, pa se postavlja pitanje zašto je obećavana rekostrukcija Ulice Vojisavljevića, ako ne zbog postizanja jeftinih političkih poena. Činjenica je da bi rekostrukcija te ulice znatno olakšala saobraćaj u tom dijelu grada i povećala bezbjednost u saobraćaju.

DAN: Je li Skupština Glavnog grada msrginalizovana u odnosu na izvršnu vlast. Koliku ulogu u tome, ako je tako, imaju opozicioni odbornici? Jeste li lično zadovoljni učinkom?

BOŽOVIĆ: Skupština Glavnog grada je u slučaju procesa planiranja i uredjenja prostora marginalizovana u odnosu na izvršnu vlast, što je slučaj i sa ostalim opštinama . Na taj način se slabe lokalne uprave, opštine gube ingerencije na teritoriji kojom upravljaju i gube dio prihoda. Odgovornost za to nije naravno na opozicionim odbornicima. Što se tiče toga da li sam zadovoljan ličnim učinkom , mogu reći da jesam s obzirom da mi je ovo prvi mandat u Skupštini Glavnog grada. Mogu da obećam našim sugradjanima da će se odbornici Snp-a i u narednom periodu još snažnije boriti za interese gradjana.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.