Категорије
Актуелно

DOGAĐAJ U SVAČU TREBA DA ZABRINE SVE LJUDE DOBRE VOLJE

Nikada se u Crnoj Gori, ni u Ulcinju, nije desilo da pripadnici jedne vjere fizički onemogućavaju vjerske obrede pripadnicima druge vjere, kao što se to juče desilo u Ulcinju, starom gradu Svaču, na temeljima crkve Svetog Jovana.

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje brutalno kršenje slobode vjeroispovjesti od strane grupice lokalnog stanovništva prema Mitropolitu Amfilohiju, sveštenstvu i vjernom narodu. Ovaj događaj treba da zabrine sve ljude dobre volje u Crnoj Gori jer niko nema pravo da zabrani božiju službu.

Posebno brinu, na činjenicama neutemeljene i zapaljive izjave zvaničnika ulcinjske opštine, koji komentarišu i svojataju nešto što im ni po jednom istorijskom izvoru ne pripada.

Ne želimo da vjerujemo da su se ostvarile pretpostavke onih koji su govorili da će neprisustvo pravoslavnih, opozicionih odbornika u lokalnom parlamentu, otvoriti proces diskriminacije ovog življa u Ulcinju. Nije li ovaj događaj podsticaj pripadnicima druge konfesije za proces nipodaštavanja najstarije i najpoštovanije institucije u Crnoj Gori – Mitropolije crnogorsko-primorske.

SNP se uvijek zalagala za poštovanje ljudskih prava i posebno slobode vjeroispovjesti, pa pitamo državne organe – zar nisu bili dužni da obezbijede mirno održavanje liturgije, bez pritisaka od bilo koga.

Posebno boli činjenica da je u onemogućavanju održavanja svete liturgije na Svaču, učestvovao i član „Koalicije za 21. vijek“, potpredsjednik opštinskog odbora jedne od članica ove koalicije iz Ulcinja Nevzud Šaptafa.

Pitamo se, na kraju, da li će se čelni ljudi ove koalicije ograditi od ovakvog čina i da li podržavaju ovakve aktivnosti njihovog istaknutog funkcionera iz Ulcinja.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares