Категорије
Друштво

Mr Momčilo Cvetković, Asocijacija mladih SNP Plav: Vrijeme je da lokalna vlast u Plavu oslušne građane

Svjedoci smo masovnog iseljavanja sjevera naše zemlje. Uslijed nemaštine i loših uslova za život, ali i nedostatka posla, naš najljepši dio zemlje se naglo prazni. Osvrnućemo se na Gornje Polimlje koje je nama od suštinske važnosti jer kao mladi ljudi koje krasi polet i ambicija za rad nemamo se gdje zaposliti.
Razlog tome je loše i nestručno vođenje politike minulih decenija. Prirodni dragulji koje mi imamo, da su kod njih bili bi valorizovani na pravi način. Naša turistička organizacija postoji samo na papiru, dom kulture ali i njen razvoj su opšta farsa. Najljepše i najveće ledničko jezero Crne Gore – Plavsko, polako ali sigurno odumire pred očima lokalnih moćnika prelazi u ,,barsku“ fazu. Razlog tome je mulj i erodirani materijal koji nanosi pritoka Ljuča. Tu je i povećani ševar i trska koji se uklanjaju posebnim sredstvima i mašinama. Da ne pričamo o Visitorskom i Hridskom jezeru, nacionalnom parku Prokletije, dolini Grebaje, Oko Skakavice i mnogim drugim prirodnim vrijednostima, koje nisu predstavljene široj javnosti.
Računajmo da je od 1991 .godine do danas, Plav, Gusinje i Murino ukupno izgubili oko 9 hiljada stanovnika koji su se odselili u potrazi za boljim životom. Posebno je pogođena Murina koja polako postaje pusta zajedno sa okolnim naseljima Mašnica, Gornja Ržanica i Velika.
Radnih mjesta nema jer su partijski već rezervisana pripadnicima SD, čije se vođe bahato ponašaju. Mi školovani, ali i ostali ,,nesvrstani“, mjerimo ulice i nadamo se nekim boljim vremenima, koja nikako da dođu.
Lokalna vlast na čelu sa SD, obećala je preko 250 radnih mjesta. Mnogi se ponadali, ali od toga ništa. Opština nema ni jednu fabriku ili veće preduzeće. Socijalna davanja su porasla proteklih godina i tako vlast drži narod na udici sa šakom novca koji im je dovoljan da se prehrane.
Kako puniti lokalnu kasu? Pa, naravno, opet novcem onog dijela koji nije u SD. Povećani su porezi na imovinu, udar na budžet slabašnog i siromašnog stanovništva opštine, a nekima su uspjeli i otpisati hiljade eura struje. Pitamo se kako preživljava ova država? Naravno, na infuziji koja ne potiče iz naše zemlje. Ko će to da vrati, oni sigurno neće.
Svjedoci smo da se u opštini Plav građani zapošljavaju po principu ,,ti možeš, ti si naš“. Prosječan građanin kojeg muče brojna egzistencijalna pitanja, uđe u zgradu opštine i na samom prijemu dobije odgovor da službenik nije tu.
Lokalni moćnici, uđite među narod, ne gledajte gdje je ko, počnite da hodate i da razmišljate. Jer kako rekoše dobri stari Rusi: ,,Ako hoćeš da se obogatiš, idi među siromahe“. Počnite, iako je možda kasno!

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.