Категорије
Култура

„Drugi boravak“ Branimira Štulića u Kraljevu

Večaras je u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, ispunjenoj rekodnim brojem posetilaca, po prvi put promovisana doktorska disertacija „Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci“ Zlatomira Gajića , asistenta na Odseku za književnost Novosadskog Filozofskog fakuteta.

Mentor ove disertacije je doktor Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske.

I predhodni, magistarski, rad Zlatomira Gajića bavio se poezijom još jednog rok muzičara. On je magistrirao proučavajući stihove Milana Mladenovića iz beogradske, kultne, rok grupe EKV.

Posle najave upravnika kraljevačke biblioteke Miše Milosavljevića koji uz prvu promociju ove disertacije, koja će uskoro biti pretočena u knjigu, nazvavši večerašnje dešavanje kao neobično, najavio i prvi prenos uživo (live stream) na internetu nekog dešavanja iz kraljevačke biblioteke našalivši se da to namerno nije publikovano da se ne utiče na večerašnju rekordnu posetu biblioteci. On je pri tom u istom,šaljivom,tonu izneo i malopoznati podatak da je Branimir Štulić večeras na izvestan način po drugi put u Kraljevu, jer je ovde, prvi put, bio služeći vojni rok.

Publici se zatim obratio Zlatomir Gajić rekavši između ostalog: „Rokenrol se, kao globalni sociološki, kulturni i umetnički fenomen, uporedo sa državama Zapada, razvio i u Jugoslaviji, ograničenog dejstva zbog represivne kulturne politike socijalističkog sistema, sa kulminacijom nakon smrti Josipa Broza, kada je trend novog talasa iznedrio brojne nove, ambiciozne i umetnički potentne autore. Vodeću ulogu na sceni imao je Branimir Štulić, čija je rok poezija imala ogroman uticaj na generacije mladih sa idejom o neophodnoj demokratizaciji i liberalizaciji društva.“

On je dodao da su socijalne, misaone i ljubavne pesme ovog autora, interpretirane uz pratnju rok grupe Azra, kritikovale retrogradno organizovan, birokratizovan društveni sistem i druge anomalije koje su sputavale napredak zajednice.

„Specifičnog poetskog izraza, bliskog jeziku ulice, na bazi tradicije umetničkog i rokpesništva, Štulić je ostvario obiman opus sa velikim brojem uspelih pesama, po kojima je prepoznat kao glasnogovornik generacije. Posmatrane kao pisani tekstovi, bez muzičke pratnje kako su inače zabeležene na nosačima zvuka, Štulićeve pesme ostavljaju nedvosmislen i snažan utisak lepe, kvalitetne i umetnički oblikovane poezije, modernog jezičkog izraza sa naglašenim uplivom žargona i lokalnog govora sredine u kojoj su uglavnom nastale, slobodnog stiha i većim delom oslobođene rime, ali i začuđujuće ritmične, s obzirom na veliki broj reči i slogova u stihovima, što je u vreme njihovog nastanka ocenjeno kao glavna karakteristika ovog autora“, naglasio je Gajić.

U posebno zanimljivom i nadahnutom učešću na večerašnjoj promociji u ulozi moderatora profesor filozofije u kraljevačkoj Gimnaziji Vladimir Marović je vodeći nas kroz stihove Branimira Štulića ukazao na činjenicu da se on u svojim pesmama, filozofski govoreći, bavi apsolutnim formama duha a to jesu umetnost i filozofija.

Po rečima Marovića Štulić se svojim delima bori protiv mrtvila shvatajući večitost promena i kretanja kao značajnih procesa za čoveka koji je slobodno biće. On je ukazao i na one stihove u pesmama Štulića iz kojih se da zaključiti da su mu stavovi Žan Pol Sartra, velikog filozofa XX veka, bili poznati i da ih je, na izvestan način, prihvatao.

Recimo da je uspešnosti ove, s pravom nazvane nesvakidašnje, promocije doprinela i kraljevačka rok grupa „Dečija radost“ koja je, na izvestan način, svojom muzikom obeležila prve godine ovog veka na muzičkoj sceni grada na Ibru, izvodeći neke od numereg grupe „Azra“ u čemu im se, svirajući bas gitaru, pridružio i Zlatomir Gajić – autor večeras predstavljene disertacije o poeziji Branimira Štulića.

Izvor Danas.rs

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.