Категорије
Друштво

PORODICI JANJUŠEVIĆ IZ NIKŠIĆA POTREBNA POMOĆ ZA LIJEČENJE DVOJE DJECE U TURSKOJ

Porodici Janjušević iz Nikšića potrebna je novčana pomoć za liječenje dvoje slabovide djece u Turskoj. Dvoje od troje djece Mlađena i Mirjane Janjušević rođeni su gotovo slijepi. Njihova najstarija kćerka Anita ima sedam godina, a dioptrije su joj minus 20 na jednom, i minus 22 na drugom oku. Troipogodišnji Radivoje ima isti problem i dodatno očni pritisak (glaukom) koji je nakon operacija, od kojih je poslednja obavljena ove godine, iznosio čak od 36-40 jedinica, što je skoro duplo više od normalnog. Jedino primanje Janjuševićima je Mlađenova plata u gradskom Komunalnom preduzeću koja u prosjeku iznosi oko 250 eura. Zbog čestog putovanja u Podgoricu i Beograd, gdje je Radivoje operisan, Janjuševići su bili prinuđeni da se kreditno zaduže, pa kada se rate kredita odbiju da prežive mjesečno im ostaje svega 50 eura.
– Anita ide na redovne kontrole u Podgorici i, prema mišljenju ljekara, operacija se ne može izvršiti prije nego navrši 18 godina. Naočarima se pokušava regulisati njen vid, odnosno omogućiti da koliko-toliko vidi. Učenik je prvog razreda osnovne škole u Ozrinićima, i tokom nastave ima svog asistenta koji joj pomaže, a mi se trudimo da joj pomognemo kada je kod kuće. Bez obzira na problem koji ima odličan je učenik – ispričala je njena majka Mirjana.
Radivoje je prvi put operisan u Beogradu 2016. godine dok je bio beba, a druga operacija obavljena je ove godine i glaukom je na oba oka zasad stabilizovan, ali dječak i dalje ima visoku dioptriju i neophodno je dalje liječenje.
– Prilikom odlaska u Beograd Fond zdravstva nam refundira troškove samo za jedno, a mi moramo da idemo oboje sa Radivojem. Morali smo kreditno da se zadužujemo i sada nam od suprugove plate ne ostaje gotovo ništa i za život, a kamoli za nešto više od toga. Ljekari u Podgorici i Beogradu su za oboje učinili ono što su mogli. Kada bismo imali mogućnosti i Anitu i Radivoja bismo odveli u neku kliniku u inostranstvo, ali s obzirom na našu finansijsku situaciju to je neizvodljivo. Kako dani prolaze, sve je veća bojazan da oboje u potpunosti ne ostanu bez vida, a mi smo nemoćni da bilo šta učinimo – istakla je Mirjana.
Janjuševićima je u nekoliko navrata pomagao Sindikat nikšićkog Komunalnog preduzeća, kao i Mlađenove kolege. Anitina doktorka Zorica Tončić Vučinić, naglasila je Mirjana, obezbijedila im je novac da se za oboje mališana kupe stakla za naočari, dok im Optika „Mirković” u Nikšiću nije naplatila okvire. Uprkos problemima sa kojima se suočavaju nikada negdje drugo nijesu tražili pomoć, ali je njihova komšinica Sanja Čupić pokrenula akciju da se mališanima pomogne. Pozvala je redakciju „Dana” kao najčitanijih dnevnih novina s nadom da će oni koji budu vidjeli tekst odlučiti da pomognu Janjuševićima. Kako je kazala, već je ostvarila i kontakt sa bolnicom „Sante plus” u Podgorici gdje su izrazili spremnost da za mališane obezbijede besplatan pregled u njihovoj klinici u Istanbulu. Međutim, potreban je novac za put i ostale troškove koji Janjuševići ne mogu sami obezbijediti. Čupićeva je apelovala na sve građane i institucije u Crnoj Gori da pomognu kako bi mali Janjuševići što prije otputovali na kliniku u Turskoj. Novčana sredstva, oni koji su u mogućnosti, mogu uplaćivati na žiro račun koji je kod Erste banke otvoren na ime Mlađena Janjuševića, a broj je 540-32117313-52.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.