Категорије
Друштво

MINISTARSTVO ZDRAVLJA PRIZNALO DA SKUPLJI MEDIKAMENTI OTEŽAVAJU LIJEČENJE GRAĐANA

Ministarstvo zdravlja bi u slučaju nastavka postojanja dvostrukih cijena, kao i neprimjereno visokih cijena ljekova, bilo prinuđeno da o istom obavijesti nadležne organe za zaštitu konkurencije, navode iz Ministarstva zdravlja NVO KOD je objavio da se 21 lijek u Crnoj Gori prodaje po znatno većim cijenama nego u Srbiji, a cijene 18 vrsta tih medikamenata u prosjeku su više od tri do pet puta

Iz Ministarstva zdravlja su upozorili veledrogerije i nosioce dozvola za promet ljekova u Crnoj Gori da će u slučaju nastavka postojanja dvostrukih cijena, kao i neprimjereno visokih cijena medikamenata biti prinuđeno da o istom obavijesti nadležne organe za zaštitu konkurencije – Ministarstvo ekonomije i Agenciju za zaštitu konkurencije.
Iz Ministarstva zdravlja, kojim rukovodi Kenan Hrapović, ističu da je cilj ispitivanje razloga neprimjereno visoke cijene ljekova u Crnoj Gori u odnosu na iste proizvode na susjednim tržištima. „Dan“ je ranije objavio da se 21 lijek u Crnoj Gori prodaje po znatno većim cijenama nego u Srbiji, a cijene 18 vrsta tih medikamenata u prosjeku su više od tri do pet puta.
– Ministarstvo zdravlja bi u slučaju nastavka postojanja dvostrukih cijena, kao i neprimjereno visokih cijena medikamenata bilo prinuđeno da o istom obavijesti nadležne organe za zaštitu konkurencije. Ministarstvo zdravlja je u više navrata iskazalo zabrinutost usled cijena ljekova u slobodnom prometu u Crnoj Gori u odnosu na cijenu istih ljekova na Listi ljekova kada je platilac Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, i takođe u odnosu na cijenu istih ljekova u prometu u susjednim zemljama. Ovo je više puta adresirano i od strane građana i sredstava javnog informisanja. Ovim putem želimo da vas obavijestimo da u potpunosti razumijemo slobodu utvrđivanja cijena za ljekove koji su u slobodnom prometu, a kada je takva politika cijena i tržišno opravdana. S tim u vezi, molimo vas da ukoliko imate pojedine cijene koje se razlikuju kako smo već naveli, iste korigujete u najkraćem roku. Uvjereni smo da ćete imati razumijevanja za navedeno – ističu iz Ministarstva zdravlja.
Nevladina organizacija KOD ranije je na osnovu prijava građana uporedila cijene ljekova na crnogorskom i srpskom tržištu. Ta organizacija je ranije ministru zdravlja Hrapoviću uputila zahtjev za utvrđivanje osnovanosti prijava građana u vezi sa cijenama ljekova u Crnoj Gori, od kojeg je traženo da pokrene dijalog kako bi se omogućile izmjene više zakona, te stvorio ambijent da cijene ljekova u Crnoj Gori budu na nižem nivou.
– Istražujući ovu temu, tražimo da utvrdite osnovanost prijava građana koje se odnose na tvrdnje da je znatna lista ljekova koji su skuplji u Crnoj Gori nego u regionu. Pozivamo Vas da onamo gdje se pokaže osnovanim u skladu sa Vašom javno izgovorenom trvdnjom u funkciji ministra zdravlja omogućite da maksimalna cijena navedenih ljekova bude niža nego u regionu – poručili su Hrapoviću iz organizacije KOD.
Naglašavaju da bez obzira što neki od ljekova idu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, oni se na kraju plaćaju od novca građana, dodajući da su nerijetke situacije kada građani ne mogu pristupiti u brzom roku izabranom doktoru ili specijalisti, pa lijek moraju kupiti u slobodnoj prodaji.
Građani su KOD-u prijavili da lijek „kodioval“ u Crnoj Gori košta od 18 do 19 eura, a da je njegova cijena u Srbiji devet eura. Iz te organizacije navode da „plaviks“ košta 10,7 eura, dok građani prijavljuju da taj medikament plaćaju od 19 do 25 eura, a u Srbiji se može naći za pet do sedam eura. Više nego duplo je niža cijena lijeka „lerkanil“, koji u Srbiji košta devet eura (za 20 mg), a u Crnoj Gori 23 (za 10 mg). Prema podacima KOD-a, „monopril“ kod nas košta 8,4, a u Srbiji 3,65 eura. Za lijek „brilik“ građani Crne Gore daju 75 eura, dok susjedi isti medikament plaćaju 33 eura. „Preksanil kombi“ se u crnogorskim apotekama plaća od 15,5 do 17 eura, dok u Srbiji košta šest eura.
„Ksalatan“ u Srbiji košta četiri eura, a u Crnoj Gori 14. Cijena „kosopta“ u Crnoj Gori je 13, a u Srbiji četiri eura. Lijek „tritace“ se u Crnoj Gori može kupiti za 5,2 eura, a u Srbiji za 1,5 eura.
Glosarij, Farmegra i Farmont prednjače
U Crnoj Gori tri veledrogerije prednjače kada je nabavka i distribucija ljekova i medicinskog potrošnog materijala u pitanju. Prema podacima Agencije za ljekove, dozvole za promet medikamenata imaju Farmegra, Glosarij, Farmont, koji snabdijevaju većinu apoteka u Crnoj Gori. Pomenute veledrogerije osim veleprodaje u svom vlasništvu imaju i maloprodajne objekte.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.