Категорије
Актуелно

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP CG

„KOVERTAŠKA“ AFERA DOVEŠĆE DO BLOKADE PROCESA PRISTUPANJA EU

Postalo je očigledno da aktuelnoj vlasti nije cilj da uvede Crnu Goru u porodicu evropskih naroda, već da Evropsku uniju iskoristi kao pojas za spasavanje svojih najviših funkcionera. Čelnici DPS-a su to dokazali brojnim aferama u koje su uplateni i koje su izazvali, a posebno poslednja “kovertaška” kojom se dokazuju njihova nepočinstav na koja je bezuspješno svih ovih godina ukazivala opozicija.

U procesu pristupanja EU aktuelna vlast se rukovodila parolom ,, kvalitet prije brzine”. Međutim, proteklo vrijeme, a i aktuelna situcija pokazuju da ova vlast ne posjeduje ni kvalitet niti brzinu, a posebno volju da ispuni zahtjeve Unije. To posebno dokazuje “napredak” u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava, pravdu, slobodu i bezbjednost.

Ova poglavlja su otvorena na početku pregovora sa EU i ostaju otvorena do završetka svih ostalih. Naravno, tu je i potreba za potpunim usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, koje prate nezavisno, depolitizovano sudstvo i efikasno pravosuđe, što je sve preduslov da bi jedna zemlja imala vladavinu prava.

Borba protiv korupcije je u centru pažnje svih zemalja članica EU. Samo kod nas, vladajuća elita koja se poistovjećuje sa državom, pokazuje nesposobnost institucija sistema da efikasno sprovode usvojene zakone, kako u prevenciji korupcije, tako i u pogledu njenog sankcionisanja kao i nesposobnost i nezainteresovanost za zaštitu svih temeljnih prava i sprječavanje kršenja istih.

Zato je gotovo sigurno da će afera “Koverat” dovesti do zastoja u napretku u navedenim poglavljima, a sve to ukupno do blokiranja napretka u ostalim.

Stvaranjem neke nove većine u kojoj će SNP biti neizbježan faktor, zalagaćemo se da ulazak u EU bude korist, obaveza i podsticaj za dalji politički i ekonomski razvoj Crne Gore.

SNP CG i čitava opozicija imaju kapacitet da pokrenu proces koji je zaustavljen i za to postoji konsenzus svih opozicionih političkih subjekata.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.