Категорије
Друштво

PREDSTAVNICI CBCG PRIČAJU O SEBI KAO DA SU HEROJI NACIJE A DO SAD SU ĆUTALI


U saopštenju povodom podnošenja krivičnih prijava od strane Atlas grupe protiv guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića, privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić, bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića i drugih službenika CBCG, predstavnici CBCG pokušavaju skretanjem sa suštinskih pitanja da umanje svoju odgovornost kojom su tu instituciju trajno kompromitovali i uništili njen ugled i integritet.
Predstavnici Centralne banke gotovo hvalisavo tvrde da je “posljednjom neposrednom kontrolom Atlas banke i IBM banke, CBCG utvrdila da su banke kritično potkapitalizovane, kao i da su u svom poslovanju primjenjivale nezakonite i nesolidne prakse” te da su u skladu sa imperativnom normom Zakona o bankama, a na osnovu nalaza izvršene neposredne kontrole, dana 07.12.2018. godine uveli privremenu upravu u Atlas banku i Invest banku Montenergo.
Gospodo, pričate o sebi kao da ste heroji nacije a ćutali ste protekle tri godine. Da vas podsjetimo da je ovo 2019. godina, a da ste prinudnu upravu u navedene dvije banke trebali da uvedete najkasnije nakon izvještaja o kontroli iz 2015. godine čime bi finansijska a i reputaciona šteta po ekonomiju Crne Gore bila neuporedivo manja.
Hvalite se da se u CBCG već dugo ne nalazi niko ko bi vlasnika bilo koje banke oslovljavao sa “šefe.” Zašto onda ne kažete ko je sve odbjeglog tajkuna Kneževića u vašoj instituciji nazivao “šefom” i ko su članovi komisije za koje je tadašnji viceguverner Milošević u snimljenom razgovoru sa Duškom Kneževićem tražio mito kako bi mu napravili fingirani izvještaj o poslovanju Atlas banke? Da li ti isti kontrolori i dalje obavljaju funkcije u Sektoru za kontrolu CBCG?
Postavlja se i pitanje zašto SDT nije pozvalo članove te famozne komisije iz 2015. godine na salušanje kako bi utvrdilo da li je osnovana sumnja da su primili mito i da li se radilo o organizovanoj grupi koja je za novac bila spremna da napravi neistinit nalaz o kontroli jedne velike banke koja može da poljulja cjelokupan bankarski sistem u državi za čiju stabilnost je upravo CBCG odgovorna?
Još jednom tražimo od guvernera Žugića da pokaže minimum odgovornosti i profesionalne časti i podnese ostavku jer je jasno da je u proteklom višegodišnjem periodu bio saučesnik u prljavim rabotama Duška Kneževića i svojim nečinjenjem doveo u krizu bankarski sistem Crne Gore kao i buduću saradnju naše države sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.