Категорије
Друштво

Saopštenje za javnost SNP Nikšić

PREDSJEDNIK OPŠTINE NIKŠIĆ SE NE PRIDRŽAVA ZAKONA
Da se lokalna samouprava ne ostvaruje na načelima
demokratije, jednakosti, decentralizacije, depolitizacije, zakonitosti, profesionalnosti u organima lokalne uprave,stručnih i posebnih službi najbolje se ogleda prilikom zapošljavanja u Opštini Nikšić. Zapošljavanje lokalnih službenika i namještenika u protekloj deceniji je vršeno u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima dok se danas vrši u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

Samim tim,zbog opterećenosti iz predhodnog perioda, kratkoročne i srednjoročne mjere predvidjene Planom optimizacije javne uprave Crne Gore 2018-2020 neće dati rezultate u ovoj opštini.

Treba napomenuti da je Veselin Grbović u aprilu 2013 godine,prilikom njegove prve inauguracije na mjesto predsjednika Opštine Nikšić, izjavio da u organima ove lokalne samouprave ima viška oko 300 radnika.

Upravo s tog razloga,da bi se riješio viška zaposlenih, u decembru 2015 godine kroz socijalni program i iz kreditnih sredstava, uz otpremnine od 10. 000 eura, lokalnu upravu napušta 105 radnika.

Medjutim, već 2016 godine u oči parlamentarnih izbora predsjednik opštine u stalni radni odnos prima isti broj radnika koliko je samo par mjeseci ranije uz otpremnine napustilo opštinu.

Predsjednik Grbović ne samo da je na namještenim javnim oglasima primao u stalni radni odnos svoje partijske pristalice već je nezakonito i bez javnog oglasa primao svoje pristalice putem Ugovora o povremenim i privremenim poslovima. Medju tim pristalicama koje je primio je i njegov sin kojeg je zaposlio u Agenciju za planiranje i projektovanje Opštine Nikšić.

Veselin Grbović nije samo nezakonito zapošljavao službenike i namještenike u organima lokalne uprave već je isti za vrijeme svog šestogodišnjeg mandata nezakonito i uz nesebičnu pomoć Ministarstva javne uprave-Upravne inspekcije, Upravnog suda,tužilaštva i sudova primao na rukovodećim radnim mjestima kandidate bez ikakvog radnog i stručnog pedigrea.Pojedini od tih visoko rangiranih službenika su svoje visoko obrazovanje naprečac stekli, i to po stare dane, na nazovi fakultetima po bosanskim i srbijanskim provincijama.

Kao što je neradom državnih organa i institucija ozakonio nezakonito zapošljavanje svojih pristalica Veselin Grbović je pojedine od tih nezakonito zaposlenih službenika unaprijedio na mjesto potpredsjednika, sekretara sekretarijata, načelnika, šefove odjeljenja, šefofe službi, savjetnike i dr.Predsjednik je takodje protivpravno za svog savjetnika postavio i lice koje je po privatnoj tužbi uposlenih radnika opštine pravosnažno oglašeno krivim za zloupotrebu službenog položaja i kažnjeno sa 8 mjeseci zatvora uslovno dvije godine.

Predsjednik opštine za vrijeme svog mandata nije povećavao zarade zapolenih ali je zato svim šefofima(odelenja,službi,sektora idr) i savjetnicima starješina pored visokih zarada dao i dodatak na zaradu u iznosu od 10%, tako da se disproporcija u zaradama za istu stručnu spremu kreće i do 3 naprema 1.

Postavlja se pitanje kako će samo predsjednik opštine, a što je bio dužan da uradi do 1. septembra 2018. godine, uskladiti Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji organa lokalne uoprave, stručnih službi i dr sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Da li će u tim Pravilnicima, koji se trenutno tajno rade u pojedinim sekretarijatima i službama, biti mjesta za provjerene i stručne službenike i namještenike koji su legalno završili svoje školovanje za pozive koje trenutno obavljaju ili će njihovo mjesto zauzeti zaslužni kadrovi DPS-a i SD koji su se vanredno doškolovali na provincijskim fakultetima i to isključivoza funkcionerska i visoko rukovodna radna mjesta, veoma će mo brzo saznati.

Da li će predsjednik opštine prekinuti rad na odredjeno svome sinu pridržavajući se Plana o optimizaciji javne uprave Crne Gore 2018-2020 , gdje je dužan prekinuti radni odnos onih službenika koji su primljeni na odredjeno, ili će umjesto njega prekinuti radni odnos sinu svog političkog neistomišljenika koji je zapolen legalno u oprganima lokalne uprave, i brisati ga iz akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i proglasiti ga viškom.

Jedno zasigurno znamo da se ovaj predsjednik,ni ovoga puta, neće pridržavati odredbi novog Zakona o lokalnoj samoupravi, novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima Opšteg i Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosudje kao ni Plana o optimizaciji javne uprave 2018-2020. godine, nego će ponovo uz blagonaklonost državnih organa i institucija zapošljavati, rasporedjivati i imenovati svoju djecu,rodjake, prijatelje i političke istomišljenike a predhodno će im kroz Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta obezbijediti radno mjesto i ovim nečasnim radnjama dati nekakav pravni okvir.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.