Категорије
Друштво

OPŠTINA PLUŽINE ZATRAŽILA POMOĆ VLADE JER EPCG NE ISPUNJAVA OBAVEZE

Rok ugovorenih radova istekao prije pet godina

PLUŽINE – Opština Plužine obratila se premijeru Dušku Markoviću tražeći posredovanje zbog problema koje imaju sa EPCG, koja ne ispunjava obaveze iz ugovora potpisanog 2010. godine. Elektroenergetska kompanija trebalo je do kraja 2014. godine na području Plužina da izgradi više infrastrukturnih objekata koji su svojevremeno procijenjeni na oko 11 miliona eura. Obaveze su nastale po osnovi potapanja naselja prilikom izgradnje HE „Piva”. Uprkos nastojanju lokalne uprave EPCG je realizovala samo pojedine stavke iz ugovora čije kašnjenje je već ušlo u petu godinu. Koordinator opštinske komisije za praćenje realizacije obaveza Milutin Cicmil u izjavi za „Dan” ustvrdio je da još uvijek nijesu tražili posredovanje, te da će tu mogućnost, koja je i precizirana ugovorom, „iskoristiti tek ukoliko ne bude dogovora sa EPCG”.

– Pokušavamo da uspostavimo neki dogovor i da se EPCG aktivnije uključi u izvršenje obaveza iz ugovora. Tražili smo s njima sastanak da vidimo šta su planirali za ovu godinu, ali odgovor još nijesmo dobili. Ukoliko do dogovora ne dođe, postupićemo u skladu s ugovorom – kaže Cicmil.

Međutim, prema pouzdanim informacijama „Dana”, lokalna uprava je dopis Vladi uputila 26. februara. U dopisu premijera obavještavaju o trenutnoj situaciji u vezi sa obavezama EPCG prema opštini, kao i ignorisanju njihovih zahtjeva da se sastanu i razgovaraju. EPCG je lani počela izgradnju prve faze kružne saobraćajnice u naselju Plužine i očekuje se da radovi uskoro budu nastavljeni. Za drugu fazu urađen je projekat, ali EPCG u ovogodišnjem budžetu nije planirala sredstva za obaveze prema Plužinama, pitanje je da li će i kada taj projekat biti realizovan. Za izradu prečistača otpadnih voda EPCG je uradila idejni projekat, ali komisija koju je opština formirala nije prihvatila Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Cicmil kaže da su održali sastanak sa projektantom i revidentom projekta i dogovorili određene izmjene, pa će otpočeti izradu novog idejnog rješenja. Nakon toga uslijediće zakonom predviđene procedure, a otpadne vode i dalje će ići u Pivsko jezero.
Planovi još uvijek samo na papiru
Prema dinamičkom planu, EPCG je trebalo u 2012. godini da završi svu projektnu dokumentaciju, što se takođe nije desilo. U proteklim godinama EPCG je u Plužinama izgradila raskrsnicu na ulazu u naselje, a uredili su i plažu na obali Pivskog jezera. Prema izvještaju o izvršenju obaveza, koje je EPCG dostavila lokalnom parlamentu početkom 2014. godine, za prve tri godine ugovora realizovali su četiri projekta koji su koštali ukupno oko milion i 240 hiljada eura. U obavezama koje su još na papiru, osim prečistača otpadnih voda, između ostalog je i nabavka pokretnog drobiličnog postrojenja s opremom.

Izvor: dan.co.me



Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.