Категорије
Актуелно

Tražimo ambijent za fer izbore, ne vlast

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da zahtjevi demonstranata sa protesta u Podgorici još nijesu upućeni vladajućoj koaliciji.

„Vidjećemo kome i kad uputiti. Vlast nema legitimitet i to je vlast koja je izabrana na dan državnog udara i afere koverat. Niko ne može tvrditi da je to rađeno samo u Zeti, a ne i u drugim gradovima Crne Gore. Neki su Crnu Goru shvatili kao ratni plijen. DPS neće dobrovoljno prihvatiti zahtjeve, a jedan od vidova je pritisak protesta gdje po prvi put imamo građanske proteste, gdje zajedno sve opozicione partije, NVO djeluju jedinstveno protiv vlasti“, kazao je Joković, gostujući u emisiji „Živa Istina“.

Mogući kontramiting vlasti bi, kako smatra Joković, bila odbrana nezakonito stečenog.

„Protiv koga bi vlast protestovala? Da li protiv samih sebe, jer bi im se onda priključili. Protestovali bi samo da bi napravili veće podjele. Mi činimo uslugu vladajućoj strukturi, ne tražimo vlast već ambijent za fer izbore. To bi bila tehnička vlada kojoj bi glavni cilj bio pripremanje slobodnih izbora“, naveo je Joković

Relevantne adrese u Evropi su, kako kaže Joković, dale podršku formiranju tehničke vlade.

„Imali smo kontakata sa Hanom na sastanku sa liderima opozicije, on je rekao da je problem u Crnoj Gori jer smo suviše heterogeni, ujedinite se i dođite u Brisel i naći ćemo rješenje. Krivokapić je bio u posjeti Njemačkoj i tamo je razgovarao na određenim adresama. Bolje je da ne poričamo o tome pa ćemo vidjeti da li će biti formirana tehnička vlada“, naveo je Joković.

Ako u Kotoru dođe do smjene predsjednika opštine i uslijede neminovni vanredni izbori, opozicija, kako je kazao Joković, neće izaći na izbore.

„U ovom trenutku nije u pitanju promjena vlasti u Kotoru već promjena predsjednika. Ako ne bude dogovora naravno da će se izbori desiti ali mislim da će se naći rješenje. Pa i da se takav scenario desi mislim da opozicija ne bi trebalo da izađe na izbore“, naveo je Joković.

Ako vlada podnese ostavku ona, kako smatra Joković, nastavlja da radi u punom kapacitetu do novih izbora vlade.

„Izglasa se zakon u skupštini, onda predsjednik vlade podnese ostavku, izabere se nova vlada, predsjednik države da mandat novom mandataru, to su tehnička pitanja koja su pravno lako rješiva ali ja ni malo ne vjerujem u taj scenario“, kazao je Joković.

.

.

U DPS-u kako smatra Joković, postoji zdravo jezgro i to jezgro treba da se odvoji.

„Znamo ko i kako vlada i od koga sve zavisi i znamo koji su pritisci. Da li mislite da su svi u DPS-u spremni da sa Milom Đukanovićem odu u ponor?“, kazao je Joković.

Ostavku Ivice Stankovića , kako kaže Joković, traže zbog toga što nije smijenio Milivoja Katnića.

Komentarišući kletve mitropolita Amfilohija zbog najave rušenja krstionice SPC u Tivtu, Joković je kazao da tu ne vidi ništa sporno.

„To je objekat sakralnog karaktera i Italijani podržavaju da se krstionica ne ruši. Nikad neću biti za to da se ruši nijedan vjerski objekat u Crnoj Gori. Vlast je trebalo da na vrijeme stopira gradnju. Nije slučajno da se u ovom trenutku to dešava, skreće se pažnja javnosti sa realnih problema“, kazao je Joković.

Kada je posrijedi suđenje za pokušaj terorizma, Joković tvrdi da se nije desio.

„Da sudovi sude onako kako treba to bi im prepustili. Kako da vjerujemo sudstvu kad još nije riješeno pitanje „Telekom“. Opšte mišljenje javnosti je da se to nije desilo“, smatra Joković.

Izvor: rtcg.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.