Категорије
Култура

„Док пише слика, а кад слика у мислима пише“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ТОДОРА ЖИВАЉЕВИЋА – ВЕЛИЧКОГ

„Сви ми у Беранама, као и Црној Гори, треба са поносом да изговарамо име овог истакнутог приповједача, пјесника, књижевног критичара и сликара“, казао је предсједник општине Драгослав Шћекић, између осталог, отварајући изложбу Величког у Полимском музеју.

У присуству великог броја посјетилаца, у галерији Полимског музеја, отворена је изложба слика реномираног аутора Тодора ЖиваљевићаВеличког, под називом „Ирационални пејзажи“.

Предсједник општине Драгослав Шћекић / Фото: Полимски музеј

Отварајући изложбу, предсједник општине, Драгослав Шћекић је казао како име овог истакнутог умјетника носи једну посебност и величину.

„Он је човјек, који оставља дубок траг у свакој животној области, у којој је стварао или још увијек ствара“, нагласио је предсједник.

Он је истакао да слике овог великог ствараоца имају посебну драж.

„И као што негдје прочитах: умјетник Велички док пише слика, а кад слика у мислима пише. То је врлина и особина само нашег Тодора. И управо из тих посебних врлина, које га красе, настају исто тако посебне слике“, навео је предсједник, истичући потом да колико даје себе књижевности и сликању, ништа мање се не предаје када је ријеч о очувању истинске црногорске традиције, оличене у очувању српског језика и ћирилице“, навео је предсједник.

Уредник часописа „Токови“ Дамјан Ћулафић говорећи о сликарском дјелу Величког, између осталог, казао је:

„Својим пејзажима, примакао се српским импресионистима Надежди Петровић, Кости Милићевићу, и дијелом, Милану Миловановићу, а није му далеко по духу ни сликарско дјело Мила Стојковића“.

Тодор Живаљевић је дипломирао у Београду на Филолошком факултету, на одсјеку за југословенску и општу књижевност. Више од 40 година се бави сликарством. До сада је имао укупно десет самосталних изложби, од Беча 1987. године, преко Никшића и Петровца, па све до Подгорице прошле године, и више од сто групних.

Ово је други пут да има изложбу у Беранама. Први пут је то било 2017. године.

Тодор Живаљевић Велички / Фото: Полимски музеј

„Изложбом “Ирационални пејзажи” представљам се новим и другачијим радовима на којима је дајем топлији дио своје душе“, казао је сам аутор.

Изложба ће бити отворена у галерији музеја у наредних мјесец дана.

Изложба Тодора Живаљевића Величког / Фото: Полимски музеј

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares