Категорије
Друштво

Opština Herceg Novi najavila prekid saradnje sa Morskim dobrom

„Opština Herceg Novi saradnju sa Javnim preduzećem Morsko dobro će nastaviti samo pod uslovom da povuku poziv za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta broj od 24.05.2019. godine, odnosno kada uslove u vezi sa lokacijama Škvera i Plave špilje prethodno usaglase sa Opštinom Herceg Novi“

Javno preduzeće Morsko dobro nije partner Opštini Herceg Novi ni građanima grada, niti poštuje napore da se ostvari saradnja, poručeno je iz novske lokalne uprave.

Navode da se to pokazalo objavljivanjem Javnog poziva za nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta.

„Raspisanim Javnim pozivom, Morsko dobro je akvatorijum Škvera podijelilo u tri različita predmeta zakupa, ne uvažavajući Opštinu Herceg Novi i Novljane, kao ni Agenciju za gazdovanje gradskom lukom kao dugogodišnjeg korisnika i dobrog domaćina Škvera.

Ovakvim Javnim pozivom iskazano je krajnje nepoznavanje lokalnih prilika i nepoštovanje građana Herceg Novog, a poseban aspekt je što se na ovaj način pokazuje neupućenost ili ignorisanje zalaganja i ulaganja Agencije za gazdovanje gradskom lukom i njenih zaposlenih tokom proteklih godina“, navedeno je iz Opštine.

Tvrde da Morsko dobro „godinama zanemaruje interese građana, što je vidljivo i na primjeru zakupa kupališta na teritoriji hercegnovske, ali i drugih opština“.

“Uprkos konstantnom insistitranju da ugovori sa zakupcima budu sklopljeni najkasnije do 1. maja, kako bi plaže bile spremne za sezonu, odgovornog odnosa po tom pitanju nije bilo. Zato smo i prošle godine došli u situaciju da imamo neuređene plaže, ne zna se ko njima gazduje i ko je odgovoran za održavanje, u trenutku kada je grad pun turista”, tvrde iz Opštine.

Ističu da su “primjer zanemarivanja interesa građana dirigovani tenderi i javni pozivi“.

“Ovog puta, meta ‘dirigovanog’ tendera je pristanište na Škveru, za koje u Morskom dobru smatraju da treba i može biti podijeljeno u tri različite cjeline, sa različitim zakupcima, pod različitim uslovima zakupa. Interesantno je da u Tivtu nije postojao nikakav problem da lokalna komunalna luka Kalimanj bude i ostane to što jeste.

Takođe, Opštini Herceg Novi je apsolutno neprihvatljiv dio Javnog poziva kojim se u zakup daje platforma za pristajanje plovila kod Plave špilje, čime bi se otvorio dodatni prostor za favorizovanje pojedinaca, a prirodni ambijent bio narušen”, naovodi se u saopštenji i poručuje da će Opština Herceg Novi saradnju sa Javnim preduzećem Morsko dobro nastaviti samo pod uslovom da povuku poziv za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta broj od 24.05.2019. godine, odnosno kada uslove u vezi sa lokacijama Škvera i Plave špilje prethodno usaglase sa Opštinom Herceg Novi.

Izvor: vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.