Категорије
СНП

Svi građani su jednako važni članovi društva

Marija Radinović iz Medijskog centra SNP CG

Značaj sticanja visokog obrazovanja za mlade sa invaliditetom
Danas je u Podgorici, u PR centru, održan okrugli sto pod nazivom „Značaj sticanja visokog obrazovanja za mlade sa invaliditetom u Crnoj Gori“, koji je organizovan u okviru projekta „Jednake mogućnosti za sve – Tiče nas se“. Projekat realizuje Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

Ovom prilikom predstavljeni su rezultati monitoringa pristupačnosti i analize nastavnog procesa i uslova rada srednjih škola u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Baru i Budvi.

Okruglom stolu je u ime Socijalističke narodne partije Crne Gore prisustvovala Marija Radinović.

Radinović je ovom prilikom ukazala na razliku između onoga što je državni sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović predstavio kao dobre rezultate u oblasti obrazovanja osoba sa invaliditetom i onoga što je stvarno stanje na terenu, a što je zabilježeno u procesu sprovođenja projekta.

Ona je ukazala na činjenicu da pristupačnost objektima, uključujući većinu javnih institucija, još uvijek nije adekvatno riješena. Čak je i Evropska komisija u svojim izvještajima ukazivala na ovaj problem, ističući da nema generalne vizije o tome kako adaptirati javne objekte, uključujući i najveću zdravstvenu ustanovu u državi – Klinički centar Crne Gore, što je svojevrsni nonsens.

Prema njenim riječima, još uvijek postoje fakulteti državnog Univerziteta koji nisu riješili pitanje pristupa njihovim zgradama, što stvara prepreku za slobodu izbora u obrazovanju osobama sa invaliditetom.

Takođe, velike prepreke u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom su nepostojanje jedinstvene baze podataka o osobama sa invaliditetom, kao i to što je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, svega oko 2% zaposlenih osoba sa invaliditetom, pri čemu je većina njih zaposlena u organizacijama osoba sa invaliditetom, odnosno u NVO sektoru.

U cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom, SNP CG smatra da je potrebno dalje raditi na arhitektonskim rješenjima za pristup javnim ustanovama, na usklađivanju obrazovnih programa koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom sa potrebama tržišta rada, kao i na povećanju svijesti poslodavaca o prednostima zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

SNP CG, kao partija čiji su osnovni temelji solidarnost i tolerancija, pozdravlja ovakve i slične projekte, jer smatramo da su svi naši građani jednako važni i dragocjeni članovi društva. Kao decenijama unazad, nastavićemo da se borimo za svakog građanina, posebno za ranjive kategorije stanovništva, jer smo sigurni da samo društvo u kojem svi imaju jednake šanse može biti napredno, prosperitetno i uspješno društvo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.