Категорије
СНП

Rajko Palibrk, predsjednik OO SNP Pljevlja

I PLJEVLJACI U SUBOTU NA VELIKOM TROJIČINDANSKOM SABORU U PODGORICI
Besmisao i zla namjera pokušaja zatiranja Srpske pravoslavne crkve na području Crne Gore nosi posebnu težinu kada je u pitanju područje sadašnje opštine Pljevlja koje je kroz svu istoriju bilo pod jurisdikcijom eparhija i mitropolija čije sjedište nije bilo na teritoriji Crne Gore.

Izuzetak je kratak period u vrijeme italijanske okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Zbog toga i naum aktuelnog crnogorskog režima da prisvoji pljevaljske crkve i manastire, a da vjernike Srpske pravoslavne crkve sa prostora Zatarja natjera u cetinjske ili podgoričke torove koje je sama stvorila ili ih planira stvoriti, predstavlja vrhunac nezapamćenog cinizma i kolonijalne samovolje.

Nisu Svete trojice Pljevaljske, Dovolju, Svete arhangele i Dubočicu gradili ni Crnojevići, ni Petrovići, ni kralj Nikola, ni Đukanovići, ni DPS, a ni njegovi mentori iz inostranstva, već Nemanjići i srpska hercegovačka vlastela, a iznad svega srpski pravoslavni pljevaljski narod koji je i u poslednje dvije decenije uz pomoć svih građana ovog grada bez obzira na vjeru i naciju, izgradio ili obnovio desetinu hramova kojima se ponosi i u kojima se moli Bogu.

Vjekovima je manastir Svete Trojice Pljevaljske bio pod direktnom zaštitom Porte kojoj nije palo na pamet da ga proglasi svojim vlasništvom, ali je naum crnogorskog režima da to učini samo dokaz da i od goreg ima još gore.

Crnogorski režim već decenijama prisvaja pljevaljske resurse i otvoreno gura ovaj kraj i ljude u siromaštvo i bijedu tjerajući ih tako na iseljavanje čime ostvaruje dva cilja, prvi materijalni, a drugi slabljenje pravoslavnog duhovnog bića naroda na ovom prostoru koji je vjekovima imao jedini oslonac u Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovo su samo neki od razloga što će Pljevljaci među kojima i veliki broj članova i simpatizera Socijalističke narodne partije prisustvovati Velikom trojičindanskom saboru u Podgorici u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i tom prilikom jasno iskazati svoje protivljenje neviđenoj tiraniji koju aktuelni crnogorski režim sprovodi nad pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.