Категорије
СНП

Mr Danijela Đurović, potpredsjednica SNP-a Crne Gore

KO NAS TO PREDSTAVLJA U SVIJETU?

U želji da izbriše poslednjih 100 godina sopstvenog identiteta i prekrajajući istoriju dva vjeka unazad, a u tom poduhvatu stvarajući novi montenegrinski identitet, država Crna Gora, čitaj DPS politika, toliko se nevješto ophodi u diplomatskim odnosima, da je svakim danom sve upitnije naše viđenje u očima civilizovanog svijeta.

Škola diplomatije se svodi na brzopotezne kurseve, a karijernih – profesionalnih diplomata više i nemamo. Demokratska partija socijalista je privatizovala državu, pa tako i diplomatiju. Za usluge očuvanja političkog uticaja, kroz političku korupciju, poznata su nam imenovanja ambasadora. I svi to znamo, nijemo posmatramo i tješimo se riječima – nema koristi, ali samo da ne bude štete.

Međutim, ozbiljan ispad prve savjetnice ambasadora Crne Gore u Turskoj ogoljuje svu prazninu i zloslutnost crnogorske diplomatije.

Nemušto izgovaranje Ministarstva vanjskih poslova da je navedeni stav samo lični iskaz savjetnice ambasadora, je dodatno bacanje prašine u oči. Diplomata nema pravo na iskazivanje sopstvenog mišljenja dok predstavlja državu, pa bilo to na društvenim mrežama ili u drugim javnim nastupima.

Umjesto saopštenja da je prva savjetnica razriješena, kao i da je opozvan ambasador Crne Gore u Turskoj, iz Ministarstva se pravdaju svodeći sve na ličnu ravan. Ipak, mnogo opasnije je ono što već svi u Crnoj Gori vidimo.

Nakon istupa predsjednika države u kojem je kanonski priznata Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogosko-primorska prozvana da širi ideju „Velike Srbije“, a Srbi kao narod dovedeni do granica uništavanja identiteta i to sve pod licemjernom parolom „multietičnosti i multikonfesionalnosti“, onda apsolutno ne čudi ostrašćenost i mržnja prve savjetnice u ambasadi Crne Gore u Turskoj. To više nije „lični ispad“, već nepisani diplomatski protokol koji piše DPS i biće toga još.

Kada naše diplomate u zemljama prijemnicama na ovakav način predstavljaju svoju državu, a Zakonom je propisano da „obavještava organe, institucije i javnost države prijema, odnosno međunarodnu organizaciju o razvoju i aktivnostima Crne Gore“, onda i ne čudi da nas posmatraju kao banana državu.

Riječ „diplomatija“ potiče od grčke riječi diploma, koja je prvobitno označavala dvostruko presavijenu ispravu koja je služila kao dokaz završenih studija.

Ovakve diplomate, kao što je prva savjetnica u našoj ambasadi u Turskoj, ništa naučili nisu na studijama, a da su presavijeni i podijeljeni, to je jasno – između mržnje i sramote za sve nas.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.