Категорије
Актуелно

МЦП: Саопштење Владе злонамјерно, Венецијанска комисија онемогућила отимање светиња

„Истинитост ријечи о. Велибора Џомића је већ данас потврдио Панос Какавиатос, портпарол Венецијанске комисије, јавним наводом да је Венецијанска комисија усвојила низ важних измјена и допуна за Предлог закона“

Поводом данашњег саопштења за јавност Владе Црне Горе у коме, на свој начин и из својих интереса, тумаче јучерашњу изјаву протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, координатора Правног савјета Митрополије, из Митрополије су апострофирали чињеницу да је у изјави само указано да Венецијанска комисија није подржала и позитивно оцијенила Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у цјелости, како је Влада јуче саопштила у 16.35 часова, тј. неколико минута након усвајања мишљења на пленарној сједници Венецијанске комисије.

з Митрополије црногорско-приморске оцјењују да је, судећи по садржају и брзини саопштења Владе, постојала евидентна намјера да се јавност погрешно и тенденциозно информише – да су све одредбе Предлога закона добиле позитивно мишљење Венецијанске комисије и да су позитивно оцијењене све одредбе Предлога закона, а што није тачно. Бројни медији су то на такав начин и пренијели јавности.

„Истинитост ријечи о. Велибора Џомића је већ данас потврдио Панос Какавиатос, портпарол Венецијанске комисије, јавним наводом да је Венецијанска комисија усвојила низ важних измјена и допуна за Предлог закона. То је био једини циљ јучерашњег реаговања. Управо одредбе из чл. 62 и 63 Предлога закона којим је било планирано једнострано прекњижавње цркава, џамија, катедрала и друге непокретне имовине цркава и вјерских заједница нису подржане на начин који је жељела, предлагала и очекивала Влада Црне Горе као предлагач тог акта.

Доступност судским и управним процедурама и сада, без оваквог Предлога закона, постоји у правном систему Црне Горе. Али, овдје то није био циљ. Напротив, идеја је била да се, мимо прописаних судских процедура, Црква и вјерске заједнице лише својих светиња и имовине која им је кроз вјекове завјештавана од вјерника.

Активности Митрополије и других епархија наше Цркве у Црној Гори ће, као и до сада, бити у складу са свеукупном заштитом угрожених интереса које данас, на жалост, Влада неосновано карактерише као ”агресивну популистичку кампању”. Митрополија и епархије наше Цркве су одувијек биле, јесу и биће за истински и стручни дијалог, а не за симулацију дијалога и довођење пред свршен чин, као што је било и 2015. и 2019. године“, закључили су.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.