Категорије
Друштво

Za četiri nova EU projekta Herceg Novom 400 hiljada eura

Odobrena su četiri nova projekta koja je sa partnerima pripremila Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi. Time se nastavlja aktivno učešće Opštine u programu EU – Evropa za građane.

– Riječ je o projektima čija je ukupna vrijednost blizu 400 000 eura, a koji podstiču jačanje saradnje između lokalnih zajednica iz različitih evropskih država, građanski aktivizam, volontiranje i razvoj omladinskih politika – kaže za Radio Jadran rukovoditeljka Kancelarije, Simonida Kordić.

Kancelarija će predstavljati Opštinu Herceg Novi u sljedećim projektima: Awareness of Common History for Identifying and Extending the Values of Europe-ACHIEVE (Svijest o zajedničkoj istoriji kao način prepoznavanja i proširivanja evropskih vrijednosti); European Volunteering Engagement Network-EVEN (Evropska mreža za volontersku uključenost);  European Youth Empowerment – Festivals – EYE (Evropski festivali za osnaživanje mladih); European Volunteering is the Key of Evloution – EVOKE (Evropsko volontiranje je ključ evolucije), objašnjava Kordić.

– Ovim putem jačamo veze i poziciju naše Opštine na međunarodnoj sceni. Moramo biti svjesni da smo, kao opštine čija je primarna privredna djelatnost turizam, a određujući  proizvod “kulturni proizvod”, učesnici međunarodne utakmice, gdje je konkurencija veoma oštra. Zato je neophodno da budemo i putem bilateralnih odnosa, ali i kroz partnerstva u projektima, što bolje povezani i što kvalitetnije predstavljeni međunarodnoj zajednici. Tako osim činjenice da se kroz projekte određena količina novca sliva u opštinski budžet, pokrivaju troškovi plata službenika koji učestvuju u implementaciji projekata, imamo i priliku da širimo međunarodnu mrežu u kojoj svaki građanin koji to želi može naći svoje mjesto – dodaje Kordić.

Od ovog ljeta Opština Herceg Novi počinje implementaciju projekata koji se odnose na sljedeće:

ACHIEVE – Okuplja 14 partnera iz 11 država usmjeren je ka jačanju zajedničkog evropskog identiteta putem pronalaženja i promovisanja elemenata koji spajaju različite evropske narode i kulture. Posebna pažnja biće posvećena razgovoru o specifičnim odlikama lokalnih zajednica, kao i o tome kako pojedinci razumiju idenitet i istoriju podneblja iz kojega dolaze. Takođe projekat će se baviti temom rastućeg evroskepticizma i načinima na koje se može suzbiti. Kancelarija za međunarodnu saradnju će u okviru projekta sprovesti niz aktivnosti koje će prije svega pružiti mladima priliku da razgovaraju i stvaraju sadržaje vezane za zajedničke evropske vrijednosti, lokalnu istoriju i običaje, evroskepticizam i ostale teme kojima se ovaj projekat bavi.

EVEN –  Glavni ciljevi ovog projekta su jačanje građanskog aktivizma, prije svega promovisanje volonterizma u manjim lokalnim zajednicama i podrška većoj uključenosti građana u procese donošenja odluka na svim nivoima. U sprovođenju projekta uključeno je 19 partnerskih organizacija iz 17 država, predviđeno je da u projektnim aktivnostima učestvuje više od 470 osoba prije svih mladi volonteri, omladinski radnici, predstavnici organizacija civilnog društva i lokalne administracije.

EYE –  Projekat će se baviti temom evropske solidarnosti, odnosno zašto je važno raditi na jačanju povjerenja između trenutnih i budućih članica EU. Projektom je predviđeno organizovanje pet EYE omladinskih festivala na kojima će mladi imati mogućnost da razmijenjuju ideje i razmišljanja o tome šta znači biti stanovnik Evrope, saradnji između evropskih država i budućnosti našeg kontinenta. Peti  EYE omladinski festival biće održan u Herceg Novom, tokom dva festivalska dana biće upriličeni razni događaji poput radionica na temu zajedničkih evropskih dostignuća, večer predstavlja različitih kultura, debate, panel diskusije, LARP aktivnost (Live Action Role Play). Projekat okuplja šest partnerskih organizacija koji pored Crne Gore dolaze iz Finske, Italije, Grčke i Bosne i Hercegovine.

EVOKE – Razmjena primjera dobre prakse i pronalaženje novih inovativnih rješenja koje mogu doprinijeti razvoju lokalnih zajednica su glavne ideje koje stoje iza ovog projekta. Projekat takođe zagovara saradnju i solidarnost između država u dobu ekonomske krize, kao i zajednički rad na suzbijanju siromaštva. U projekat je uključeno 11 gradova -partnera iz devet država.

Iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi poručuju da će javnost biti pravovremeno obaviještena o svim projektnim aktivnostima koje će se realizovati u Herceg Novom. Takođe, pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u nekom od planiranih događaja, za koje ističu da će biti zanimljivi i korisni, kao i da će na najbolji način predstaviti grad kako projektnim partnerima tako i široj evropskoj publici.

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.