Категорије
СНП

Kolika je stvarna briga vlasti o položaju osoba sa invaliditetom

Marija Radinović, analitičarka u Medijskom centru SNP CG

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić izjavio je nedavno da je od 2014. godine objavljeno osam javnih poziva za osobe za invaliditetom vrijednosti 13,5 miliona eura, te da je kroz projekte zaposleno više od 1.000 OSI, od kojih je 40 odsto produžilo radni angažman. Od 2014. godine, otkad poslodavci dobijaju subvencije za zarade na OSI, njihov broj je značajno povećan, odnosno umjesto nekadašnjih 92 danas 660 poslodavaca koristi tu mogućnost.

Ukoliko su ovi podaci zaista tačni, voljni smo pohvaliti napore Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, ali isto tako moramo postaviti nekoliko pitanja koja traže odgovore.

Kada se planira kreiranje jedinstvene baze podataka o osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori, sa preciznim brojem zaposlenih i nezaposlenih OSI?

Koliki broj OSI još uvijek nema utvrđen procenat invaliditeta? U koliko opština su do sada formirane komisije za utvrđivanje procenta invaliditeta i procjenu preostale radne sposobnosti i mogućnosti zapošljavanja? Koliko OSI, iz razloga propuštanja da se utvrdi procenat invaliditeta, još uvijek nema asistenta u radu?

Na koji način država sankcioniše poslodavce koji ne plaćaju posebne doprinose zbog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom i koliko poslodavaca je do danas sankcionisano po tom osnovu?

Da li se u dogledno vrijeme planira formiranje baze podataka o broju lica koja su djelimično ili potpuno lišena poslovne sposobnosti zbog tjelesnih mana ili duševnih oboljenja?

Koliko javnih institucija je do danas učinjeno pristupačnim osobama sa invaliditetom, što je već nekoliko godina preporuka i zahtjev Evropske komisije?

Da li su sve srednje škole i fakulteti Univerziteta Crne Gore dostupni osobama sa invaliditetom?

Koliko su obrazovni programi u crnogorskim školama i fakultetima prilagođeni osobama sa invaliditetom?

Socijalistička narodna partija Crne Gore ostaje posvećena borbi za bolji život svih građana, a ranjive kategorije stanovništva, među kojima su osobe sa invaliditetom, mogu da računaju na našu punu podršku i pomoć.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.