Категорије
СНП

„Stručnjaci“ se poigravali centralnim registrom stanovništva

U moru događaja koji nam se dešavanju u poslednje vrijeme, vrlo interesantnom se pokazala priča o tome kako je prije dva dana oko 11.000 građana bilo na izvjesno vrijeme odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje. Zbog toga značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika.

Građanima su izabrani doktori saopštili da se radi o problemu u Centralnom registru stanovništva, koji je u nadležnosti Ministartsva unutrašnjih poslova. Iz MUP-a su, međutim, odgovorili da oni “nisu ništa krivi” već da su grešku napravili “ovi” iz Fonda za zdravstveno osiguranje koji “servis nisu primjenjivali adekvatno”.

Možda ovdje ništa ne bi bilo sumnjivo jer je poznato da se kod nas mnogi prave da znaju da rade svoj posao, pa onda prebacuju krivicu na druge, da se ne radi o činjenici da se “čačkalo” po Centralnom registru stanovništva.

Naime, prema podacima sa poslednjih izbora, u Centralnom biračkom spisku je upisano 533 hiljade birača a u državi je registrovano 569 hiljada državljana, što znači da je u birački spisak upisano 93,6 posto svih državljana Crne Gore. Dakle, razlika je u nekih 36 hiljada. Ako se uzme u obzir da u Crnoj Gori ima 101 hiljada đaka osnovnih i srednjih škola i 54 hiljade djece uzrasta od 0 do 6 godina, Crna Gora bi trebalo da ima 688 hiljada državljana.

Ova računica prosto govori da u CBS ima svega i svačega. Uzimajući u obzir ranije ukazivanje opozicije na to da MUP pred izbore izdaje fiktivne lične karte, može se zaključiti da su im službenici nešto zabrljali, te se 11 hiljada građana na tren izgubilo.

SNP CG smatra da bi ovaj “slučaj” trebalo da razmotri i skupštinski Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva kako se ubuduće ne bi dešavalo da se odjave ili naknadno prijave hiljade i hiljade građana. Posebno ako se ima u vidu činjenica da svi subjekti na političkoj sceni žele fer i pošteno takmičenje na narednim izborima.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.