Категорије
Друштво

Čempresi pali da bi se parking „rodio”

OŠTRE REAKCIJE ZBOG SJEČE DRVEĆA U DVORIŠTU OŠ „NJEGOŠ” U SPUŽU

U dvorištu Osnovne škole „Njegoš” u Spužu posječeni su čempresi što je izavalo oštre reakcije mještana, predstavnika NVO sektora koji se bave ekološkim temama i pojedinih političkih partija.Mještani tvrde da je drveće posječeno da bi se napravio parking dok iz škole sječu pravdaju time da su stabla oboljela, pa su postala opasnost za djecu i zaposlene.

Analitičarka u Medijskom centru SNP-a CG mr Marija Radinović istakla je kako su u toj partiji vjerovali da se „ekocid koji se desio prošle godine u dvorištu barske gimnazije, kada su posječeni decenijama stari čempresi, više nigdje neće ponoviti”.

– Međutim, vrijeme nas je demantovalo. Nažalost, juče su u dvorištu Osnovne škole „Njegoš” u Spužu istu sudbinu doživjeli čempresi koji su dugo krasili ovaj prostor. Posječeni su bez ikakve najave i objašnjenja od strane nadležnih, a navodno zbog namjere da se na tom mjestu gradi parking. Poznato je da roditelji dolaze automobilima za djecu i da se iz tog razloga ispred škole stvaraju gužve, ali to nikako ne smije biti opravdanje za izvršeni masakr.

U državi koja sebe naziva ekološkom ovakvi primjeri bahatosti i neodgovornosti prema životnoj sredini su apsolutno nedopustivi. Međutim, kada se zna koliko nadležni ne brinu o životnoj sredini i koliko je olako shvataju, ne možemo se više ničemu čuditi. SNP zahtijeva od uprave OŠ „Njegoš” da u najskorijem roku položi račun javnosti zbog učinjenog nedjela, a od Ministarstva prosvjete da odgovori na pitanje da li su bili upoznati sa ovim planom i da li su ga odobrili, navodi se u saopštenju SNP-a.

Fotografije posječenih čempresa objavljene su i na Fejsbuk stranici Ekološkog pokreta „Ozon”.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.