Категорије
СНП

Neophodna revitalizacija ekonomije i pravednija raspodjela društvenog bogatstva

Da se crnogorska ekonomija ne nalazi na dobrom putu potvrdio je i pad naše države na ovogodišnjoj listi Svjetskog ekonomskog foruma. Naime, Crna Gora se, od ukupno 141 rangirane zemlje, našla na 73. mjestu liste ove prestižne institucije.

Naša ekonomija ocijenjena je indeksom 60,8 i tako se našla u grupi zemalja kao što su Brazil, Jordan, Srbija, Gruzija i Maroko. U regionu su od Crne Gore bolje rangirane Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Ovo je još jedan pokazatelj da se ekonomska politika u našoj državi ne vodi na pravi način, da kaskamo za uspješnim ekonomijama svijeta, te da je potrebno promijeniti neoliberalni kapitalistički sistem koji se zasniva na tendenciji da se tajkunima i elitama obezbjeđuje dodatno bogatstvo, dok sav teret izdržavanja ovakvog stanja pada na siromašne.

Prosječna plata i penzija koje godinama miruju, sve viši javni dug, obespravljenost zaposlenih, slaba naplata poreza, zakidanje finansija onim oblastima kojima su one najpotrebnije kao što su zdravstvo i prosvjeta, te brojne druge anomalije, odavno su poljuljali stabilnost ekonomoskog sistema i to je svima postalo očigledno.

Nova vlast, čiji će činilac biti i SNP, sprovešće korjenite reforme koje će dovesti do revitalizacije naše ekonomije i pravednije raspodjele društvenog bogatstva.

Foto – ilustracija: International Man

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares