Категорије
Друштво

Diplomirala u Beogradu, iskustvo stiče u Plužinama

Iskustvo u zdravstvenoj stanici u Plužinama mladim doktorima pruža priliku da nauče mnogo, a uslovi rada u toj ustanovi su dobri, kazali su ljekari iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su došli da rade u taj grad.

Doktorica Ljubica Pantelić Todorović je iz Čačka došla u Crnu Goru i već tri godine radi u zdravstvenoj stanici u Plužinama.

„Završila sam Medicinski fakultet u Beogradu. Nakon toga se nije pružila šansa u mom gradu da radim i onda sam stupila u kontakt sa direktorom Doma zdravlja Nikšić Veselinom Bulatovićem, preko koleginice koja je već radila u Nikšiću. I tako sam došla ovdje. Od prvog dana sam prihvaćena od svih i tako se i danas osjećam“, kazala je Pantelić Todorović.

Ona je rekla da su uslovi rada zadovoljavajući, da je za protekle tri godine stekla mnogo iskustva i da rad u toj zdravstvenoj stanici omogućava dobar prevod teorije u praksu.

Zimi i ljeti najviše pacijenata

„Susrijećemo se sa različitim pacijentima i različitom patologijom, od onih akutnih stanja, preko hroničnih pacijenata čija stanja treba pratiti, do hitnih slučajeva, gdje je potrebna brza reakcija, kako bi pomogli ljudima“, objasnila je Pantelić Todorović.

Prema njenim riječima, zimi i ljeti ima najviše pacijenata.

„Ljeti ih ima više zbog broja turista, zbog različitih hitnih stanja, najčešće trauma, povreda itd. Takođe, bitno je pomenuti da se stanovnici u okolini Plužina, uglavnom bave poljoprivredom i u kontaktu su sa motornim mašinama, zbog čega su nerijetke povrede. Tu su i saobraćajne nezgode. Što se tiče zime, to je period akutnih respiratornih infekcija, sezona gripa. Tada se javlja veliki broj ljudi sa tom simptomatologijom“, pojasnila je Pantelić Todorović.

Prva prava i ozbiljna rekonstrukcija zdravstvene stanice u Plužinama urađena ovih dana (Foto: PR Centar)

Prva prava i ozbiljna rekonstrukcija zdravstvene stanice u Plužinama urađena ovih dana (Foto: PR Centar)

Dr Pantelić Todorović je, kako je, u Plužinama zasnovala porodicu i na taj način svoj život vezala za taj grad i Crnu Goru.

Direktor Doma zdravlja Nikšić Veselin Bulatović pojasnio je da zdravstvena stanica u Plužinama u okviru tog doma zdravlja radi od 1991. godine i da pruža zdravstvenu zaštitu stanovnicima Plužina i Pive.

„Do 1991. godine to je bila bolnica i taj naziv je i danas ostao odomaćen u narodu. Objekat je sagrađen davnih sedamdesetih i ima oko 900 kvadrata. Plužine su tada imale oko devet hiljada stanovnika, a sada broje tri hiljade. Od tada je bilo nekoliko djelimičnih rekonstrukcija objekta, zahvaljujući donatorima, a najveći donator je bila Opština Plužine“, naveo je Bulatović.

Prva prava i ozbiljna rekonstrukcija zdravstvene stanice u Plužinama urađena je, kako je kazao, ovih dana, zahvaljujući punom razumijevanju Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Rekonstrukcija je podrazumijevala sanaciju krova, postavljanje demit fasade i ugradnju eloksirane bravarije. Očekujemo da uskoro počne i unutrašnja rekonstrukcija objekta“, rekao je Bulatović.

On je kazao da je Dom zdravlja Nikšić ulagao i u neophodnu opremu za zdravstvenu stanicu u Plužinama.

„Ono što želim posebno da naglasim jeste da u posljednje vrijeme u zdravstvenoj stanici u Plužinama rade dva mlada ljekara zajedno sa iskusnim doktorom Radenkom Dondićem. Doktorica Pantelić je došla iz Srbije, a doktor Kulić iz Republike Srpske. Moram da naglasim da smo mi njihovim radom izuzetno zadovoljni, a pohvale stižu i od pacijenata i stanovnika Plužina“, istakao je Bulatović.

Posla ima, iako su Plužine mali grad

Mladi ljekar Stefan Kulić, koji je došao iz Foče, gdje je završio Medicinski fakultet prije godinu, šest mjeseci radi u zdravstvenoj stanici u Plužinama.

Kulić došao iz Foče (Foto: PR Centar)

Kulić došao iz Foče (Foto: PR Centar)

„Moji su porijeklom iz Plužina i rođaci su mi javili da ovdje ima slobodo mjesto i tako sam počeo. Uslovi su zadovoljavajući. U početku sam bio skeptičan, ali sad sam zadovoljan“, rekao je Kulić.

On je kazao da posla ima puno iako su Plužine mali grad.

„Rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je iskustvo više, naročito za studente, koji tek završe medicinu. I iz tog razloga sam odlučio da dođem da radim ovdje, kako bih to iskustvo mogao kasnije da primijenim. Pacijenti se najčešće javljaju zbog povreda, hipertenzija“, rekao je Kulić.

Ovo je potvrda da je crnogorski zdravstveni sistem prepoznat u regionu i da ljekari iz zemalja okruženja vide Crnu Goru kao mjesto gdje će graditi karijeru i ostati da žive i rade.

Izvor: RTCG.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.