Категорије
СНП

Vrijeme je da opozicija nađe zajednički jezik

Dragan Ivanović, potpredsjednik SNP CG

Kada su svi građani Crne Gore s pravom očekivali stabilizaciju državnih institucija, poboljšanje lošeg životnog standarda, ubrzavanje evropskih integracija, zauzvrat su dobili nastajanje velikih socijalno-ekonomskih razlika u društvu koje destabilizuju političku i ekonomsku stvarnost, perspektivu države i izazivaju totalnu destabilizaciju svih državnih institucija.

Što se tiče stabilizacije državnih institucija, to je posebna priča. Nismo uspjeli da spriječimo visoku korupciju u njima. Zato se dešava da svakog dana saznajemo neke nove slučajeve koji državne institucije spuštaju na sve niži nivo i zato građani sve manje vjeruju u njih. Kako stabilizovati državne institucije kada se dešava ovo što se dešava? Vlada dijeli stanove onima koji ih već imaju, kako bi rekao naš narod – kao Sula Radov kada je dijelio žito, pojedini tužioci primaju mito, specijalni tužilac fingira navodni državni udar i mnoge druge negativne pojave.

Jedino i pravo rješenje je da građani Crne Gore shvate da ova vlast očito ne može, a možda i neće da stabilizuje sve institucije u društvu. Zato treba da glasaju za promjenu vlasti jer bi to donijelo stabilnu i odgovornu vladajuću strukturu.

Socijalistička narodna partija vidi sebe u toj odgovornoj vlasti i kao dio nje bila bi garant uređene Crne Gore kao države socijalne pravde i potpune stabilizacije svih institucija. Radilo bi se uporedo na osposobljavanju i maksimalnoj profesionalizaciji svih državnih i javnih institucija. Potpuno smo svjesni da bi poslije ovakve neodgovorne vlasti, to bio veliki i težak posao. Ipak, postoji spremnost kod cijele opozicije da se uhvatimo u koštac sa svim tim problemima. Ta spremnost proizilazi iz saznanja koliko je maha uzela visoka korupcija i organizovani kriminal i koje je sve pore društva zahvatila. Ta spremnost i iskrena posvećenost rešavanju svih ovih problema dala bi rezultate u stvaranju boljeg društva i boljeg rada svih institucija u njemu.

SNP će se uvijek zalagati, a to će biti posebno značajno kada poslije izbora 2020. godine bude dio vlasti, za jednakost svih građana pred zakonom, bez obzira na bilo koju posebnost. Bila bi to mogućnost da svi građani jednostavno i brzo ostvaruju pravnu zaštitu pred domaćim i međunarodnim organima, jednak tretman svakog pojedinca od strane bilo koje državne institucije ili Javnog servisa. Tako se garantuje sloboda, demokratija i prosperitetno društvo. Samo Crna Gora, kao država vladavine prava, poštovanja zakona i njihove neselektivne primjene, država stabilnih i jakih institucija, garantuje pravičnost i omogućava pravednu raspodjelu ostvarene dobiti u društvu.

Da bi se ovo ostvarilo Socijalistička narodna partija želi da opozicija nađe zajednički jezik, da u jednoj ili dvije kolone nastupi na sljedećim parlamentarnim izborima i tako definitivno pošalje ovu neodgovornu vlast u opoziciju.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.