Категорије
Култура

Andrija postao omiljeni pisac mališana i školaraca

HRONIKA 64. MEĐUNARODNOG BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA

Popularni glumac Andrija Milošević, porijeklom iz Nikšića, postao je i omiljeni pisac za mlade. To potvrđuje i gužva na „Laguninom” štandu na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga gdje se Milošević prekjuče družio sa djecom i njihovim roditeljima i potpisivao knjige.
Bilo je i mnogo mališana i školaraca – što je i očekivano, s obzirom na to da je na „Laguninom” štandu potpisivao svoje knjige Andrija Milošević. Djeca, ali i njihovi roditelji bili su uzbuđeni što imaju priliku da porazgovaraju sa Andrijom, da se fotografišu i dobiju potpis u zbirke pjesama „Kišni glistac” i „Mačak i skakutavo jaje”.
– Prvi put sam kao pisac na Sajmu knjiga i mogu da kažem da piscima uopšte nije loše. Potpisivanje je prošlo odlično, djeca su fenomenalna, pa ćemo kad se završi Sajam knjiga organizovati i jednu spektakularnu promociju – poručio je Milošević.
I Čedomir Antić je na štandu „Lagune” potpisivao knjige „The History of Serbia”.
– Sajam knjiga je velika izložba srpske kulture i srpske književnosti. On je i velika smotra svega što je prevedeno na srpski jezik. Meni se čini da je Sajam knjiga jedna od najuspješnijih kulturnih manifestacija u Srbiji. Privlači ne samo građane Srbije i ne samo Južne Slovene, već je to istočnoevropski događaj. I ima svoje mjesto na evropskoj karti – rekao je Antić.
Sa čitaocima su se na „Laguninom” štandu družili i pisci Aleksandra Filipović, autorka romana „O krilima i čudima”, Keri Čin je potpisivala svoju novu knjigu „Nedostižna”, a Snežana Radojičić knjigu „Zakotrljaj me oko sveta”. Ivan Ivačković potpisivao je djelo „Između krajnosti”, a Nenad Racković novi roman „Biblija”…
Marko Vidojković je prijatno iznenađen brojem čitalaca koji su došli da se sretnu s njim na Sajmu knjiga.
– Bila je to ranije velika i luda ljubav i pravo vrijeme između mene i Sajma knjiga. Sada dođem jednom ili dvaput da se sretnem sa svojim čitaocima. Iako na Sajmu može da se vidi sva kompleksnost užasa u kome živimo poslednjih godina, kad se sretneš sa svojim čitaocima, sve to padne u vodu. Iz ugla pisca najbitnije je da se vidiš sa svojim čitaocima jer to je neophodan motor za dalje – poručio je Vidojković.

Sajamske nagrade za Mitropoliju crnogorsko-primorsku
Izdavačka kuća „Laguna” dobitnik je nagrade za izdavača godine Beogradskog sajma, a za izdavački poduhvat godine ravnopravno su nagrađeni Matica srpska iz Novog Sada za „Deseto kolo antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti” i „Prozna dela srpskih naučnika” u izdanju Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” u Beogradu. Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore pripala je „Svetigori” sa Cetinja za izdanje „Izabrana djela Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija”. Nagrade je dodijelio žiri u sastavu Dragan Simeunović (predsjednik), Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, Zorana Opačić i Marina Vulićević.
Priznanje za dječiju knjigu godine ravnopravno su podijelili „Neću da mislim na Prag” Sonje Ćirić u izdanju „Lagune” i „Poziv” Nikolete Novak u izdanju „Pčelice”.
Nagrađeni su izdavači i njihova izdanja: Medija centar „Odbrana”, Asocijacije „Srpska veza” i IK „Prometej”, IK „New Avenue Books” i Zadužbina „Petar Kočić”.

Izvor: Dan.co.meПодијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.