Категорије
Култура

Његошеви дани од 11. до 13. новембра

Међународни Дани Његошево 2019. окупиће пјеснике, мислиоце, преводиоце, који у Његошевом пјесничком дјелу и личности, виде рефлексе оне првобитне творачке силе, која држи и обнавља свијет, упућујући нас на његове увијек дејствујуће противречности

Под покровитељством Његовог Високопреосвештенства господина Амфилохија, митрополита црногорско приморског орагнизоваће се девети Дани Његошеви у периоду од 11. до 13. новембра.

Међународни Дани Његошево 2019. окупиће пјеснике, мислиоце, преводиоце, који у Његошевом пјесничком дјелу и личности, виде рефлексе оне првобитне творачке силе, која држи и обнавља свијет, упућујући нас на његове увијек дејствујуће противречности.

Његош је светски пјесник који у светској књижевности и култури није довољно присутан због недовољно добрих превода, али је он и најдубље националан, да наша културна самосвијест, није још сагледала дубину и актуелност Његошеву.

Многи Његошеви стихови, нашим савременицима, изгледају нови и свјежи, и моћни, – да наша културно памћење, национална свијет и друштвена стварност, нема јаснијих ни дубљих ријечи којима би се моло казати сложено стање у којем смо. То говори, увијек изнова, да је Његош такав творачки дух, који је у свом стваралачком вијеку преживио и изразио, – и тајну човјека , појединца, и тајну народа и људског рода, да у култури остаје нов, управо тим надилазећим духовним увидима у тајну људског живота, и тиме, новим генерацијама, даје ново надахнуће.

За тематско полазише овогодишњих Дана Његошевих узели смо, горе наведене стихове из Горског вијенца, који, како онда кад су писани, тако и данас, једнако говоре о духовном стању мислећег човјека, а посредно о дубини и тежини зла, које обремењује наше вријеме, нашу замишљеност над субином нашег народа. Као и у Његошево вријеме, све темељне вриједности нашег народа, цијела културноисторијска свијест, потрешене су изнутра дубоким противречностима, а с поља организованом деструкцијом коју производе глобални „хуманистички“ пројекти.

Национале културне вриједности не могу да се очувају без нових стваралачких сила, нових појединаца, кроз чије стваралаштво се обнавља и језик и национална самосвијет и универзлани ослонци који држе људе и народе. На том путу је Његош велики и скоро неупоредив примјер.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.