Категорије
Култура

Na devetim „Danima Njegoševim”održan okrugli sto o knjizi Mitropolita Amfilohija

Nakon predavanja akademika Vuksanovića, počela je prva sesija okruglog stola o knjizi mitropolita Amfilohija „Sveti Petar Drugi Cetinjski Pustinjak i Lovćenski Tajnovidac”

Deveti „Dani Njegoševi”, koji se održavaju pod pokroviteljstvom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u organizaciji Udruženja književnika Crne Gore i Književnog društva „Njegoš”, a koji su 11. novembra otvoreni u Njegoševoj pečatnji na Cetinju, nastavljeni su juče u Podgorici bogatim programom.
U Svetogeorgijevskom domu pod Goricom, u Podgorici, predavanje na temu „O Njegoševoj prozi” održao je akademik Miro Vuksanović. On je tom prilikom govorio o manje poznatom Njegoševom proznom djelu, ističući da je njegova rečenica precizna, a misao oštra. Riječi su, dodaje on, slikovite, raznovrsne.
– Zahvaljujući ogromnoj snazi, kosmičkoj i zemaljskoj, Njegoševe poezije, još neistumačene i nedočitane, kao što je slučaj sa spjevovima koji imaju planetarni znak, značenje višeg smisla, Njegoševi prozni zapisi su skrajnuti, zaklonjeni i svrstani u književna pomoćna sredstva. Njegoš je imao napisan plan spjeva, pa je sve to dorađeno i dopunjeno prenio u „Gorski vijenac”. Da nije nešto tako postojalo ne bismo našli pripovijetku koja je moderna po načinu kazivanja. Prozni sastojak „Gorskog vijenca” jednako je „Vijenac” – kazao je akademik Miro Vuksanović objašnjavajući da u „Gorskom vijencu” ima „skrivene pripovijetke”. On je dodao da je „Testament” Njegošev najuzvišenije mjesto u njegovoj prozi, koja je i pjesnička. Publiku je pozdravio predsjednik UKCG Novica Đurić.
Nakon predavanja akademika Vuksanovića, počela je prva sesija okruglog stola o knjizi mitropolita Amfilohija „Sveti Petar Drugi Cetinjski Pustinjak i Lovćenski Tajnovidac”, koju je moderirao pjesnik Radomir Uljarević.
Književnik Milutin Mićović je kazao da je „Lovćenski Tajnovidac” mitropolitova sintagma pomognuta znanjem o drugim tajnovidcima.
– Mitropolit Amfilohije se upravo u Crnoj Gori sjedinio i vidio Njegoša. On je vidio protivrječnosti koje se bore u Crnoj Gori. U Njegošu su proplamsale sve protivrječnosti. Ova knjiga se izdvaja uglom gledanja, jer ta dimenzija tajnovidca nikada nije bila dovoljno sagledana – kazao je, između ostalog, Mićović. Priređivač mitropolitove knjige Ivana Jovanović je kazala da „ova knjiga govori o Njegošu, ali i o onome koji nam otkriva njegovu tajnu”, dodajući da su na knjizi radili s najvećom ljubavlju i pažnjom.
Akademik Siniša Jelušić je istakao da ova mitropolitova knjiga pomjera granice teorije književnosti, te da je po tome jedinstvena.
– Bitna je upravo po pitanjima vrlo važnim u okvirima savremene teorije književnosti. Njegoš je granični pjesnik jer se njegova djela čitaju i kao filozofska. Supstancija Njegoševog djela jeste u metafizici. Ova knjiga dosljedno govori i tumači na principima hrišćanske hermeneutike i zbog toga je specifična – pojasnio je Jelušić.
Kao učesnici su najavljeni i akademik Ranko Popović, dr Duško Pevulja, Slavomir Gvozdenović, sveštenik dr Velibor Džomić, dr Mikonja Knežević, dr Selimir Radulović, dr Budo Aleksić, đakon Ivan Crnogorčević.
Nakon druge sesije okruglog stola, upriličeno je poetsko veče na kom su svoje stihove govorili domaći i strani pjesnici, učesnici „Njegoševih dana”.
Večeras, 13. novembra, u 20 časova počinje književno veče u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, u Podgorici, kao i koncert Danice Crnogorčević.

Pjesnici u čast vladike Rada
Učesnici Njegoševih dana su i pjesnici: Juraj Kunjijak, Ranko Jovović, Milica Kralj, Đorđe Brujić, Perivoje Popović, Ilija Lakušić, Bećir Vuković, Veselin Rakčević, Novica Sovrlić, Nađa Popova, Živojin Rakočević, Blagoje Baković, Miroslav Aleksić, Jelizaveta Kurjanovič, Živorad Nedeljković, Zoran Kostić, Ljubiša Simić, Hanes Vioralom, Slavomir Gvozdenović i Lučianu Aleksiu.

Izvor: Dan.co.meПодијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.