Категорије
СНП

SNP Andrijevica: Lokalna vlast rasipa novac iz opštinske kase

Najviše troše za gorivo i reprezentaciju

ANDRIJEVICA – Brojni su primjeri koji ukazuju da vladajuća struktura u Andrijevici krajnje neracionalno troši sredstva iz opštinske kase – ocijenili su iz OO SNP-a.

Naglasili su da na to ukazuju podaci koji se odnose na naplatu računa za gorivo, telefonske usluge i reprezentaciju.

-Lokalna uprava tokom godine za gorivo potroši 14.000 eura. To znači da opštinski službenici svakog radnog dana iz opštinske kase troše po 54 eura po tom osnovu. S toliko novca za gorivo svakog dana po dva službena automobila mogu da odu do Podgorice i nazad. Na troškove reprezentacije godišnje odlazi 14.900 eura, ili svakog radnog dana po 58 eura, koliko košta i pola jagnjeta. Telefonski razgovori zaposlenih u lokalnoj upravi Opštinu Andrijevica koštaju 8.400 eura, što znači da se dnevno izdvaja po 32 eura za te namjene. Samo po ova tri osnova svakog dana iz opštinskog budžeta ode oko 150 eura, za šta može da se kupi 300 vekni hljeba. To dovoljno ukazuje da Andrijevicom, gdje trećina stanovništva ne radi, upravlja potrošačka ekipa koja ničim nije doprinijela da ova opština krene s mrtve tačke – istakli su iz andrijevičkog SNP- a.

Kazali su da posebnu pažnju zavređuju podaci koji se tiču trošenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve.

-Tekuća budžetska rezerva, kojom raspolaže predsjednik opštine, u ovoj godini iznosi 47.000 eura i ona se, po običaju, troši do zadnjeg centa. Kad se to prevede na dnevni nivo, dolazi se do podatka da se po ovom osnovu svakog radnog dana od budžetskih sredstava građanima isplati po 182 eura pomoći. Uz to, za jednokratna socijalna davanja godišnje odlazi 7.000 eura. Sve se to dešava u opštini u kojoj, realno gledano, trenutno ne živi više od 3.000 stanovnika. To je potvrda da rukovodeća struktura, umjesto otvaranja fabrika i radnih mjesta, narodnim parama udovoljava potrebama glasača DPS-a, što ukazuje na njihovu pogubnu politiku, koja za rezultat ima sve veće iseljavanje lokalnog stanovništva – naveli su iz OO SNP-a.

Ukazali su da je diskutabilna i stavka koja se tiče izdataka po osnovu ugovora o djelu.

-Da lokalna uprava pojedine poslove sklapa na način neuobičajen za pravno uređena društva, ukazuje i potrošnja koja se odnosi na ugovore o djelu. Za te namjene u ovoj godini iz opštinske kase opredijeljeno je 14.000 eura. Pitamo se zašto se angažuju neka druga lica kad u lokalnoj upravi ima viška radnika – naglasili su andrijevičkog SNP-a.

Novcem iz budžeta kupuju socijalni mir
Iz andrijevičkog SNP-a su ukazali da je iz opštinske kase za operativne troškove odlazilo znatno manje novca dok je sadašnja opozicija upravljala Andrijevicom.

Obim poslova u lokalnoj upravi ništa nije veći nego što je bio u periodu dok je sadašnja opozicija vršila vlast, ali je zato potrošnja po mnogim stavkama utrostručena. Dovoljno je reći da je tada tekuća budžetska rezerva iznosila 15.000 eura, a sad je triput veća i to u situaciji kada je broj stanovnika skoro prepolovljen. To jasno svjedoči da opštinska vlast, pored ličnih ugođaja zaposlenih, sredstvima iz budžeta održava socijalni mir podobnih glasača jer nije u stanju da na drugačiji način odgovori njihovim svakodnevnim zahtjevima – naveli su iz OO SNP-a.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares