Категорије
СНП

Crna Gora zbog vlasti trpi tihi bojkot institucija EU

Sve ono na šta Socijalistička narodna partija ukazuje godinama unazad potvrdila je i Evropska komisija u nacrtu neformalnog dokumenta o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24, poznatom kao “non paper“.

Osim što je izrazila zabrinutost zbog izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, Evropska komisija je skrenula pažnju i na kvalitet intervjua koje je Sudski savjet organizovao sa kandidatima za sudije tokom 2019. godine, i podsjetio na optužbe da su pojedini članovi Savjeta bili u konfliktu interesa kada su odlučivali o pojedinim kandidatima.

EK je istakla i da se Agencija za sprečavanje korupcije ne može pohvaliti značajnijim rezultatima u provjerama imovine javnih funkcionera i napomenula da izostaju istrage nelegalnog bogaćenja.

Lošu ocjenu je dobila i crnogorska policija kojoj je spočitana nedovoljna aktivnost u sprečavanju šverca cigareta, a ponovljena je i zamjerka o slobodi medija i novinara koja se iz izvještaja u izvještaj prepisuje i dopunjuje.

Kao još jedan veliki problem Evropska komisija vidi i odluku Vlade Crne Gore o dodjeli stanova i stambenih kredita sudijama, tužiocima i javnim funkcionerima, nekima i po više puta, a koja je izazvala opšte zgražavanje u Crnoj Gori.

Besudna zemlja u kojoj onaj koji je na vlasti može sve, a onaj koji je ne podržava ne može da ostvari ni osnovna prava, upala je u oči i evropskim zvaničnicima. Zato, ne treba nikog da čudi što Crna Gora ne napreduje u procesu pregovora, što se ne otvara poslednje poglavlje, a što su privremeno zatvorena svega tri.

Ako nije u blokadi, onda Crna Gora sigurno trpi tihi bojkot EU institucija. Vlast je toga svjesna, ali ne preduzima ništa da trenutno stanje popravi jer zna da bi se, u slučaju da krene u borbu protiv navedenih anomalija, srušila kao kula od karata.

Socijalistička narodna partija poziva građane da na narednim izborima otkažu povjerenje ovakvoj vlasti i daju ga onima koji imaju snage i volje da zemlju izvuku iz blata u koje ju je DPS uvukao.

Foto: Slobodna Evropa

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.