Категорије
Друштво

Pasoši stigli, nove lične karte u aprilu

U MUP-u tvrde da će građanima biti omogućem i pristup određenim elektronskim servisima u zdravstvenom sistemu, kao što su podizanje ljekova u apotekama, pristup zdravstvenom pregledu, jer će lična karta biti zamjena i za zdravstvenu knjižicu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počelo je sa izdavanjem pasoša treće generacije, a građani koji imaju staru međunarodnu putnu ispravu mogu je koristiti do isteka roka važenja.

To su za “Vijesti” kazali iz MUP-a, istakavši da će se nove lične karte izdavati od kraja marta, kada na snagu stupa novi zakon.

Pojasnili su da građani neće morati da mijenjaju važeću ličnu kartu do isteka roka važenja, a najduže pet godina od početka primjene novog zakona – 30. marta ove godine.

“Preporučujemo građanima da, zbog brojnih benefita koje će imati nove lične karte, odlože zamjenu starih do početka izdavanja novih ličnih karata”, kazali su iz MUP-a.

Zgrada "Limenka"
Važeće lične karte promijeniti do kraja marta 2025. (ilustracija)(Foto: Savo Prelević)

To praktično znači da građani, kojima ističe rok važenja stare lične karte, a ista im nije potrebna za obavljanje pravnih i drugih poslova već koriste na primjer pasoš, mogu da sačekaju kraj marta kako bi dobili novu…

Iz MUP-a su podsjetili da nova lična karta sadrži čip – elektronski nosač, u kojem će biti ugrađeni certifikati za elektronsku identifikaciju i za kvalifikovani elektronski potpis.

“Zahvaljujući certifikatima pohranjenim u čipu lične karte, građani će imati pristup brojnim uslugama, pa će moći preko portala eUprave da naruče izvod iz registra rođenih, registra crnogorskih državljana, uvjerenje o prebivalištu, da izvrše promjenu adrese, jer je certifikat za kvalifikovani elektronski potpis ekvivalentan svojeručnom potpisu na šalteru”, pojasnili su.

U MUP-u tvrde da će građanima biti omogućem i pristup određenim elektronskim servisima u zdravstvenom sistemu, kao što su podizanje ljekova u apotekama, pristup zdravstvenom pregledu, jer će lična karta biti zamjena i za zdravstvenu knjižicu.

Nabavka sistema kojim se uvode nove lične karte i pasoši treće generacije vrijedna je više od 18 miliona eura.

“Otvoreni postupak javne nabavke za nabavku sistema za personalizaciju ličnih identifikacionih dokumenata i nabavke blanko ID dokumenata je okončan zaključenjem Ugovora sa Konzorcijumom kompanija ‘Muhlbauer ID Services GmbH’, ‘Muhlbauer GmbH & Co. KG’ i ‘S&T Crna Gora d.o.o.’, 30. jula 2019. godine. Vrijednost nabavke iznosi 18.148.790 eura sa uračunatim PDV-om, po zaključenom ugovoru. Ovaj ugovor će se realizovati u periodu od četiri godine”, odgovorili su iz MUP-a.

Iz resora na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić tvrde i da će novi sigurnosni elementi, koji se ugrađuju u pasoše, smanjiti mogućnost zloupotrebe identiteta i ličnih podataka, odnosno falsifikovanja dokumenata.

“Savremenije putne isprave će olakšati rad Graničnoj policiji, operaterima na aerodromima, avioprevoznicima, carinskim službenicima, s obzirom na to da će automatizovana provjera dokumenata i putnika, dovesti do brže granične kontrole i manjih redova na graničnim prelazima. Dakle, uvođenjem dokumenata III generacije CG implementira međunarodne standarde iz ove oblasti, što će omogućiti lakše postupke u elektronskom poslovanju, trgovini i platnim sistemima”, naglasili su.

Iz MUP-a su kazali da su u okviru ovog projekta uspostavili i Nacionalno sertifikaciono tijelo, koje će svakom građaninu dodijeliti serftifikat bez dodatnih troškova. 

Uspostavljanje tog tijela omogućiće i povezivanje elektronskih servisa na nivou regiona i Evropske unije.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.