Категорије
СНП

Osuda režimske represije stigla i iz EU

Osuda represije kojoj su poslednjih mjesec dana izloženi građani Crne Gore – od političkih lidera, novinara, policajaca, nastavnika i drugih – stigla je i iz Evropske unije.

Portparolka Evropske komisije poručila je da je „sloboda izražavanja jedan od osnovnih temelja demokratskog društva i ima malo prostora za ograničavanje političkog izraza ili rasprave o pitanjima od javnog interesa, naročito ako se neko ne slaže sa njima“.

Iz EU je, takođe, saopšteno da se sloboda izražavanja može ograničiti zakonom samo na strogo definisane načine i pod određenim okolnostima, te da se radi o jednoj od ključnih vrijednosti Unije.

Hapšenje i kažnjavanje građana zbog navodnog širenja panike i uznemiravanja javnosti, te ugrožavanja bezbjednosti javnih funkcionera preko društvenih mreža pokazalo je, zapravo, da je režim toliko uspaničen da i bezazlene komentare shvata kao prijetnju.

Da je DPS zaista dotakla dno pokazuje i jučerašnje upozorenje poslanice Jovanke Laličić da će iz partije biti isključeni svi oni koji učestvuju u mirnim litijama Mitropolije crnogorsko-primorske. Očigledno je da gospođa Laličić ne dijeli stavove EU kada je u pitanju sloboda izražavanja i okupljanja, ali i da ne poštuje pozitivne propise vlastite države, koju tako zdušno brani.

SNP CG pozdravlja stav Evropske komisije i upozorava vlast da više ne izlazi iz svojih Ustavom i zakonom propisanih ovlašćenja, da prekine sprovođenje torture nad građanima i učini ono što narod traži protestujući na ulicama i zbog čega je cijeli haos u državi i nastao.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares