Категорије
СНП

Vlast nije uspjela da zavara ni građane, ni međunarodnu zajednicu

Sva propagandna mašinerija DPS-a i njihove fabrike laži, prevare i nevjerovatne konstrukcije, nisu bile dovoljne da uvjere eksperte Savjeta Evrope da su u slučaju usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti čista posla i da vlast zaista želi da ovo pitanje riješi na bazi ravnopravnosti, nediskriminacije i poštovanja svih vjerskih zajednica.

U preliminarnom Nacrtu postmonitoring izvještaja Savjeta Evrope za Crnu Goru konstatuje se da eksperti ovog tijela nisu razumjeli zašto je potreban prenos vlasništva sa Crkve na državu.

Ono što je nejasno velikom broju građana Crne Gore, kao i vjernicima koji se okupljaju dva puta nedeljno na molitvenim šetnjama, ništa jasnije nije ni stručnjacima SE, koji ističu da nisu dobili jasno obrazloženje koncepta “kulturno nasleđe“.

Vlast je, naime, ubjeđivala Venecijansku komisiju da prenos imovine neće uticati na upotrebu imovine koju koristi vjerska zajednica, već bi se ove odredbe odnosile samo na kulturno nasljeđe.

Podsjećamo, ovom nepreciznom i prilično širokom terminologijom, vlast je pokušala da opravda namjeru, koja je od početka prisutna – oduzimanje hramova i zemljišta Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kako bi se dodijelili tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, čije je osnivanje najavljeno u nedavno usvojenom programu DPS-a.

Iz Savjeta Evrope je naglašeno da se odustalo i od ideje koja je svojevremeno pominjana, da se nacrt zakona podijeli na dva odvojena teksta, kako se ne bi odlagalo poštovanje odredaba koje se odnose na status vjeroispovijesti, a da se pitanje imovine rješava drugim zakonskim aktom.

Skupština je, kao što je poznato, na predlog Vlade, usvojila jedinstven tekst zakona, u atmosferi koja priliči vojnim huntama, a ne evropskim demokratijama.

Sasvim je sigurno da nikakvi novi potezi i marifetluci vlastodržaca neće uroditi plodom jer su njihove intencije vidjeli i građani i međunarodna zajednica.

Foto: MIA

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.