Категорије
Актуелно

Цркви не одузимати имовину, мајкама врати накнаде

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ПОРУЧИО ДА ЋЕ ЛИТИЈЕ ПРОТИВ СПОРНОГ ЗАКОНА БИТИ НАСТАВЉЕНЕ, УПУТИО ПОРУКУ ВЛАСТИМА

Позивам власт да Цркви не одузима оно што је вјековно њено и да се мајкама врати оно што им је било дато законом, поручио је синоћ митрополит црногорско-приморски Амфилохије. У директном обраћању преко радија Светигора и фејсбук странице „Не дамо светиње”, митрополит је казао да ће се литије против Закона о слободи вјероисповијести наставити.

Владика цетињски је оцијенио и да црногорска власт гледа само своје интересе и себе проглашава за Црну Гору.

– Оно што су били дали мајкама, треба да им врате. Призивам и власт и све скупа да се Цркви не одузима оно што је њено вјековно и да се мајкама врати оно што им је било дато законом. Како Уставни суд може укидати нешто што је већ стечено право, а нас упућују на тај и такав Уставни суд. Шта ми можемо очекивати од њега кад је већ мајкама укинуто материнско право. Бранећи Цркву, ми бранимо материнство. Тај закон о мајкама треба бити обновљен – сматра владика.

Митрополит је поручио да се литије настављају, „подстичући народ да сачува дух слободе”.

– Ми настављемо наше молебане, литије и на овај начин и наставићемо их када прођу ови вируси, и наши индивидуални и колективни, јер Црква је за то да исцјељује од свих вируса – објаснио је он.

Владика је истакао да људи који не знају шта је Црква, суде о цркви која постоји 2.000 године.

На питање гледаоца да прокоментарише начин извјештавања Јавног сервиса о литијама, митрополит је казао да је на такав однос навикао још од 1953. када је, како је рекао, кренуо овим путем.

– И не дотиче ме та прича. Жао ми је што саблажњују народ тим лажима и обманама – додао је он.

Он је рекао да је на литијама, које су два и по мјесеца одржаване због спорног Закона о слободи вјероисповијести, васкрсао народ.

– За наше литије је значајна та слобода која се пројавила у Црној Гори. Сад имамо народ и то би требало да схвате ови на власти, да је ово народ који је слободан, са пуном слободом. Не тражи ништа, чак и губи оно што има. Полицајци, војници губе насушни хљеб јер су нашли нешто што не може бити замијењено. Ја се радујем што се то догодило у мојој Црној Гори, што се не дешава нигдје у Европи – истакао је митрополит.

Нагласио да оно што се данас догађа у Црној Гори „толико подстакло духовни жар и код православних у свијету и код римокатолика”, јер, како је рекао, влада дубинска криза хришћанства у Европи.

Митрополит је казао да се у Црној Гори пробудио дух слободе и поручио да је то повратак „ономе што је вјечно, оно припада и времену прије Христа, и послије Христа и Средњем вијеку”. Запитао је како он може бити против Црне Горе и Црногораца „ако су сви моји преци уградили себе у Црну Гору”.

Владика је нагласио да је процес „обурдавања изворне Црне Горе” настављен са законом.

– Овај народ је против тих и таквих Црногораца који руше своје светиње. Већ је већина Црногораца схватила о чему се овдје ради. Било би добро да се отријезне и да чују глас народа, ако су народна, демократска власт. Немој да се демократија претвора у демонократију – позвао је он.

Митрополит је казао да се нада да се услед мјера око вируса корона неће забранити литургије, додајући да би то било безумно, и да служба Божја никада у историји није била прекинута.


Борба против вируса траје 2.000 година
Митрополит Амфилохије је истакао да Црква непрекидно 2.000 година бори против вируса гријеха, мржње, те да се борећи и „против вируса овог безакоња, она бори против вируса”.

– Сад је дошао овај нови вирус. И раније је било тих пандемија. Ми овдје се боримо против два вируса. Ми се и даље боримо против тог вируса, против безакоња, неправде, а истовремено помажемо у борби против овог вируса који се сада појавио – рекао је он.

Казао је да се нада да власт није „толико безумна” да не испоштују овај народ.

– Види се и код дијела њих, да полако послије ових разговора, да ипак то сазријева. Има други дио који, нажалост, инсистира на том безакоњу. Ја се надам да ће нам у томе поћи ови из Европе и Америке, који то не подржавају, иако се они позивају на мишљење Венецијанске комисије, које готово у потпуности нијесу испоштовали – рекао је он.

Владика сматра да би било добро кад би однос власти према Цркви био као у Америци, која, како је рекао, има мана и недостатака, али поштује људска права, каква су вјерска права.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.