Категорије
СНП

Izvjestaj RSF potvrdio tendenciju urusavanja medijskih sloboda

Ovogodišnji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF) pokazuje da je
Crna Gora nazadovala za jedno mjesto po pitanju medijskih sloboda. Ove godine naša država se našla na 105. mjestu, a iz
RSF je ocijenjeno da za godinu dana u Crnoj Gori nije bilo napretka.

Crna Gora, o kojoj predstavnici vlasti često govore kao o lideru u regionu u evropskim integracijama, našla se daleko iza Slovenije (32. mjesto), Bosne i Hercegovine (58), Hrvatske (59), Albanije (84), Sjeverne Makedonije (92), te Srbije (93).

Iz RSF ukazuju na pritiske na profesionalne medije i novinare koji se nastavlja, te na napade na novinare koji su i dalje neriješeni. Tu se naročito potencira ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića iz 2004, kao i pokušaj ubistva Olivere Lakić iz 2018. godine.

Imenovanje novog rukovodstva RTCG bliskog vladajućim strukturama zaustavilo je preobražaj ove kuće u istinski javni servis, a samocenzura je i dalje veliki izazov. Veći broj tužbi podnijet je protiv nezavisnih novinara i medija iako je kleveta dekriminalizovana još 2011. godine. Nosioci najviših državnih funkcija na taj način pokušavaju da finansijski uruše sve medijske kritičare vlasti.

RSF ukazuju i na presudu Jovu Martinoviću, nezavisnom izvještaču koji je optužen za trgovinu narkoticima, te na hapšenja Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, urednika portala IN4S i Borba, koji pišu kritičke tekstove o vlasti, kao i Anđele Đikanović, novinarke FOS-a, zbog sumnje da su počinili prekršaje izazivanja panike i nemira objavljivanjem navodnih lažnih vijesti.

Još jedan od problema koje su uočili RSF, a na koje opozicija i nevladin sektor godinama ukazuju, odnosi se na ekonomske poteškoće sa kojima se suočavaju profesionalne medijske kuće, te činjenica da velika većina državnih institucija podržava provladine medije postavljajući reklame u njihovim izdanjima.

Socijalistička narodna partija Crne Gore godinama unazad potencira značaj slobode medija i izvještavanja, kao jedne od temeljnih vrijednosti na kojima počiva EU. Umjesto da u tom smislu, stvari idu na bolje, izvještaj RSF potvrdio je tendenciju urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori.

Nepobitna je činjenica da većina od 92 napada na novinare ostaju nerasvijetljeni.
U tužilaštvu godinama rade kadrovi koji nisu u stanju da pronađu nalogodavce i napadače na novinare i medije. Na taj način dolazi do stvaranja atmosfere straha, koja ne pogoduje razvoju medijskih sloboda.

Država u kojoj se dešavaju surovi napadi na novinare, a čiji se izvršioci i nalogodavci godinama ne pronalaze, te u kojoj su mediji koji nisu po volji vlasti pod ekonomskim teškoćama koje ih dovode do bezizlazne situacije, ne može pretendovati na ulazak u klub najuspješnijih država Evrope. O slobodi medija ne može se govoriti u zemlji u kojoj iz vrha vladajuće strukture dolaze otvorene prijetnje nezavisnim medijima.

Stanje u oblasti medija se mora što prije poboljšati kako bi Crna Gora uspjela da odgovori svjetskim standardima i približi se ostvarenju ključnog cilja – ulasku u Evropsku uniju. Ukoliko se to ne desi, proces pristupanja će se prolongirati do krajnjih granica, a o liderstvu u regionu ni najgorljiviji predstavnici vlasti neće moći da govore.

Foto – ilustracija: RTV Budva

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.