Категорије
СНП

Dan slobode medija novinari u CG nemaju zbog čega da slave

Svjetski dan slobode medija pripadnici novinarske profesije u Crnoj Gori nemaju razloga da slave. Godinama unazad stanje u ovoj oblasti je nepromijenjeno uprkos apelima opozicije, civilnog društva i međunarodne zajednice upućenim aktuelnoj vlasti da učini neophodne korake kako bi se njihov položaj poboljšao.

Crnogorski mediji i novinari se već decenijama bore sa pritiscima svake vrste, od finansijskih do onih koji se završavaju ugrožavanjem prava na život. Desetine napada na novinare i dan-danas ostaju nerasvijetljene. Dovoljno je podsjetiti na svirepo ubistvo Duška Jovanovića, pokušaje ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, napade na imovinu pojedinih medija, itd.

Plate novinara nisu dovoljne ni za puko preživljavanje. Ekonomske poteškoće sa kojima se suočavaju profesionalne medijske kuće, te činjenica da većina državnih institucija podržava provladine medije postavljajući reklame u njihovim izdanjima, veliki je problem koji egzisitira već dugo. Veći broj tužbi podnijet je protiv nezavisnih novinara i medija iako je kleveta dekriminalizovana još 2011. godine. Nosioci najviših državnih funkcija na taj način pokušavaju da finansijski uruše medijske kritičare vlasti. Zbog toga je samocenzura sve prisutnija.

Umjesto da relaksiraju atmosferu, državni zvaničnici su još više pojačali pritisak na medije, pa su se troje novinara ne tako davno našli iza rešetaka zbog navodnog širenja panike i uznemiravanja javnosti. Na taj način vlastodršci vrše direktnu cenzuru, ali i zastrašuju ostale novinare šaljući im poruku da paze kako će pisati i izvještavati jer mogu doživjeti istu sudbinu kao njihove kolege.

Ovogodišnji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF) pokazuje da je Crna Gora nazadovala za jedno mjesto po pitanju medijskih sloboda i našla se daleko iza zemalja regiona.

U tužilaštvu godinama rade kadrovi koji nisu u stanju da pronađu nalogodavce i napadače na novinare i medije. Imenovanje novog rukovodstva RTCG bliskog vladajućim strukturama prekinulo je dašak slobode koji je ušao na kratko u ovu kuću i učinio da mnogi povjeruju da je moguća njegova transformacija u istinski javni servis.

Dok god postoje događaji u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, mediji ili njihova imovina, to je signal da pitanje bezbjednosti i slobode novinara mora ostati u fokusu pažnje nadležnih organa.

Uprkos svemu, mediji u Crnoj Gori pokazali su izuzetno profesionalan odnos tokom pandemije korona virusa.

Uloga medija je naročito važna na planu promovisanja principa jednakosti, demokratičnosti i tolerancije, kao osnovnih vrijednosti savremenog svijeta. Oni su neophodan korektivni faktor svakog demokratskog društva, koji skreće pažnju javnosti na nedostatke i devijacije, podstiče promjene i traži odgovore na ključna pitanja koja su bitna za građane.

Socijalistička narodna partija želi da crnogorski mediji i novinari u narednom periodu budu mnogo zadovoljniji svojim statusom, relaksirani od pritisaka i slobodni da svoj posao rade na najbolji mogući način, a sve u cilju pravilnog informisanja javnosti. To je i jedna od temeljnih vrijednosti na kojima počiva EU, za čije poštovanje ćemo se i ubuduće zalagati.

Foto – ilustracija: RTV Budva

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.