Категорије
Друштво

БОГАВАЦ: Дух антифашизма никада није напустио просторе беранског краја и Полимља

Поводом Дана побједе над фашизмом, начелник Службе заштите и спашавања oпштине Беране Тихомир Богавац, предсједник ОБНОР Беране Петар Лабудовић и мали број чланова ове борачке организације, у складу са препорукама НКТ, одали су почаст минутом ћутања и полагањем вијенца на Споменик жртвама фашизма на Јасиковцу.

„Европске и демократске вриједности могу почивати једино и искључиво на идејама антифашизма“, казао је овим поводом начелник Богавац, истакавши да се данас широм Европе обиљежава 9. мај као Дан побједе и Дан Европе.

Богавац, који је присуствовао у име Општине Беране, казао је да слободарски дух антифашизма никада није напустио берански крај и Полимље.

Лабудовић је рекао да су се и овог 9. маја окупили у славу тог величанственог датума свјетске историје, који се обиљежава пуних 75 година.

„Данас смо на овом мјесту да се са поштовањем сјетимо девет истакнутих родољуба које су надомак овог споменика стријељали Италијани“, истакао је Лабудовић и поновио да се са Јасиковца увијек гледало у слободу и у борбу за њу одлазило.

У Европи се обиљежава 9. мај као Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, у знак сјећања на завршетак Другог свјетског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније.

У Беранама је тим поводом постављен билборд код аутобуске станице.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.