Категорије
СНП

Vlast da se okrene Zeti kako bi maksimalno iskoristila svoje potencijale

Veljko Pešukić, član Odbora SNP Golubovci

Uprava Glavnog grada je Zetu oduvijek gurala u stranu, ne želeći da uvidi njen značaj za Podgoricu, ali i za dobar dio Crne Gore. U Zeti se uvijek ulagao minimum, a nastojalo se da se izvuče maksimum. Ta praksa vladajućih struktura i do danas traje.

Zeta se može pohvaliti velikim kapitalom i prirodnim dobrima, od kojih se sva sredstva prelivaju u državnu kasu. To je primjetno u slučaju kompanije „Plantaže“, Aerodroma, NP „Skadarsko jezero“, ali i u mnogim drugim. Međutim, kada je riječ o unapređenju i podsticajima koji su neophodni stanovništvu za proizvodnju organskih proizvoda, za šta je Zeta idealna, oni uglavnom izostaju ili su dostupni malom broju odabranih, sa vlašću povezanih, lica.

Za bolji standard i lakši život stanovništva Zete potrebno je unaprijediti poljoprivredu, stočarstvo, pčelarstvo i druge aktivnosti koje su primjenljive u Zeti, podstaći mlade poljoprivrednike, stočare i pčelare jer je njima pomoć najpotrebnija. Trenutno je situacija takva da se pomoć pruža već razvijenim i uspješnim preduzetnicima.

Najveći problem Zećana predstavlja otkup voća i povrća. Naime, mnogi poljoprivrednici, zbog nemogućnosti prodaje svojih proizvoda, suočeni sa nekonkurentnim, mnogo jeftinijim proizvodima iz uvoza, odlučuju da odustanu od proizvodnje.

Rješenje ovog problema vidimo u formiranju otkupnog centra koji bi utrostručio proizvodnju jer bi garantovao otkup cjelokupnog povrća i voća proizvedenog u Zeti. Na taj način, stanovnicima Zete bi bilo omogućeno da se na pravi način posvete proizvodnji povrća i voća, što bi im obezbijedilo više nego pristojnu egzistenciju.

Dakle, odgovoran i posvećen odnos nadležnih prema stanovnicima Zete obezbijedio bi da oni mogu bez problema da se bave onim što im najbolje ide i da osiguraju sebi normalan život, što bi doprinijelo i napretku cijele Zete.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.