Категорије
Актуелно

Tokom haosa u Budvi: Policajci tukli preko mjere?

Unutrašnja kontrola MUP-a provjerava postupanje službenika Uprave policije 24. juna u Budvi

Ministarstvo unutrašnjih poslova sugeriše da je u određenim slučajevima tokom policijske intervencije 24. juna u Budvi došlo do nezakonitog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je formiralo predmete u odnosu na slučajeve intervencije policijskih službenika 24. juna u Budvi, u vezi kojih su, putem elektronskih i drugih medija, objavljeni snimci događaja na osnovu kojih se ukazuje na sumnju da je u određenim slučajevima došlo do nezakonite upotrebe prinude ili prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema pojedinim licima”, piše u odgovoru MUP-a dostavljenim Vijestima.

Višenedjeljne političke tenzije zbog smjene vlasti u Budvi eskalirale su tog dana kada je policija u nekoliko navrata interevenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije…

U medijima je objavljeno nekoliko snimaka u kojima se vidi prekomjerna upotreba sile policije naročito prema Budvanima Đorđu Đuraševiću i Predragu Radetiću.

Tokom policijske intervencije Đurašević je povrijeđen, a na snimcima se vidi kako mu prilazi inspektor, a potom ga čupa, vuče i gura na parkirani automobil. Tokom dana policija je na nekoliko lokacija bacila suzavce, a onda su patrole kružile gradom i privodile pojedince…

Na jednom od snimaka vidi se kako policajci šutiraju muškarca koji nije pružao otpor i koji je podignutih ruku sačekao policajce koji su trčali ka njemu i oborili ga na zemlju…

Službenici te institucije slično su postupili i u jednom budvanskom kafiću, gdje su takođe šutirali jednog od gostiju oborenog na pod…

Pet dana nakon mučnih scena u Budvi, ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić najavio je da će se pojedini slučajevi intervencije policije preispitati.

“Policijski službenici će, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja, biti procesuirani u skladu sa procedurom”, kazao je Nuhodžić.

Opozicija je nakon dešavanja u Budvi tražila njegovu i ostavku direktora policije Veselina Veljovića.

Prošlog ponedjeljka je održana i sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost, a poslanici Demokratskog fronta su nakon toga saopštili da razočarani jer su čelnici MUP-a i policije odbili da prihvate odgovornost za dešavanja u Budvi.

Intervencija policije u Budvi je i predmet istrage kotorskog tužilaštva, koje utvrđuje da li su policajci prilikom intervencije u Budvi zlostavljali građane ili počinili neko drugo krivično djelo.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, takođe, zatražio je da se utvrdi ko su osobe u policijskim uniformama koje se na nekoliko snimaka vide kako prekomjerno smiruju tenzije u Budvi.

Još istražuju zlostavljanje Pljevljaka

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije još nije donijelo mišljenje u slučaju upotrebe sredstava prinude policijskih službenika prema Pljevljaku O.M. (21) u neredima 13. maja ove godine.

“Postupak unutrašnje kontrole u predmetnom slučaju je u toku”, odgovoreno je “Vijestima”.

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je u izvještaju da je najmanje sedam policajaca nogama, rukama i pendrecima tog dana tuklo Pljevljaka, iako on nije pružao nikakav otpor, čime su prekoračili ovlašćenja i povrijedili prava tog dvadesetjednogodišnjaka.

Zbog zlostavljanja Pljevljaka predmet je u fazi izviđaja i u tamošnjem tužilaštvu.

Dvadesetjednogodišnjaka su policajci sa opremom za razbijanje demonstracija tukli tokom protesta građana protiv hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Tu policijsku “akciju” zabilježile su kamere.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.