Категорије
Култура

У оквиру Беранског културног љета промовисана књига владике Јоаникија

Промоцијом књиге „Свјетлост свијетли у тами“ Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, синоћ је почела традиционална манифестација „Беранско културно љето“

Поштујући мјере НКТ – а за општину Беране, промоција књиге Преовећеног владике није одржана у сали Центра за културу како је раније заказано, већ у Владичанском двору манастира Ђурђеви ступови без присуства публике.

Издавачи књиге „Свјетлост свијетли у тами“ су Епархија будимљанско-никшићка и издавачка кућа “Штампар Макарије” из Београда.

Митрополит Амфилохије у предговору књиге „Свјетлост свијетли у тами“ владике Јоаникија је записао да “иако је овај зборник писан у различитим приликама, о разним личностима и појавама са којима се писац сусретао, све то сједињује јединствена љепота језика, ненаметљиво размишљање и заокруженост доживљаја пјеснички израженог и обликованог”.

О књизи су поред аутора говорили пјесник и издавач Радомир Уљаревић, др Будимир Алексић, Веселин Матовић – главни уредник часописа за српски језик, књижевност и културу “Слова“ и Дамјан Ћулафић – уредник часописа “Токови“.

Владика Јоникије је казао да су текстови сабрани у овој књизи настајали у разним приликама, разним поводима, односно “чешће у неприликама и компликованим подовима”.

“Поводом двадесетогодишњице моје хиротоније епископске, свештеници Епархије будимљанско-никшићке су ме принудили да сакупим ове текстове које сам раније објављивао. Уредник г. Радомир Уљаревић и уредник “Свевиђа” протојереј Никола Маројевић су направили ове цјелине и нашли у текстовима заједничку нит иако су писани на разне теме. Тек кад сам узео књигу у руке и још једном је прегледао, видио сам да има логике што су радови сабрани.”

Подсјетио је да је управо Митрополит Амфилохије, пишући предговор за књигу, дао овај одговарајући наслов „Свјетлост свијетли у тами“.

На крају Преосвећени владика је заблагодарио свима који су учествовали у припреми ове књиге, као и њене промоције.

“Била је Божија воља да тек послије годину дана имамо прву званичну промоцију књиге, да је промовишемо управо овдје у манастиру Ђурђеви ступови, гдје је већина ових текстова и настала, без присуства народа. Свакако ова промоција, коју је организовао Центар за културу Беране, уз подршку предсједника општине г. Драгослава Шћекић, има свој посебан квалитет и ја сам благодаран организаторима, нашим пријатељима који су говорили о књизи и свима који су дали допринос да она угледа свјетлост дана”, казао је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г.  Јоаникије.

Промоцију је директно преносио Острог ТВ студио.

Izvor: https://svetigora.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.