Категорије
СНП

Nadležni što prije da procesuiraju odgovorne za ekocid na Cijevni

Saopštenje za javnost OO SNP Tuzi

Juče je rijeka Cijevna doživjela svojevrsni ekocid kada su, usled miniranja, ogromne količine kamena i zemlje završile u njoj. Na dijelu gdje je miniranje obavljeno, u toku su radovi na putnom pravcu Dinoša-Cijevna prema albanskoj granici, a radi se o saobraćajnici koja vodi od Podgorice do Gusinja.

Rekonstrukciju puta kroz Dinošu radi kompanija “Tehnoput”, ali za sada je nejasno da li su oni odgovorni za ovaj nečuveni akt nasilja prema prirodi.

Plaža, u čijoj se neposrednoj blizini ovo desilo, jedna je od popularnih na rijeci Cijevni i na njoj se tokom ljetnjih mjeseci okuplja veliki broj mještana, kao i kupača iz Podgorice. Ovom oblašću prolazi i put koji kupače vodi i do drugih popularnih plaža na toj rijeci.

Stanje je još ozbiljnije kada se uzme u obzir činjenica da je dio kanjona Cijevne 2017. godine proglašen zaštićenim prirodnim dobrom od lokalnog značaja pod nazivom Spomenik prirode “Kanjon Cijevne”. Kada se ovako postupa prema zaštićenim prirodnim dobrima, možemo samo da zamislimo kakvi se zločini vrše prema manje poznatim i nezaštićenim prirodnim bogatstvima naše zemlje.

Odbor SNP Tuzi traži od nadležnih organa da što prije odgovore na pitanje ko je odgovoran za ovo nedjelo i da se oni adekvatno sankcionišu i učine sve da rijeku, ako je uopšte moguće, vrate u stanje prije miniranja. Država koja sebe definiše kao ekološku konačno mora pokazati odlučnost da spriječi ovakve napade na životnu sredinu i volju da zaštiti ono najljepše i najvrednije što imamo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.