Категорије
СНП

Владимир Јоковић у интервјуy за портал Српске новине

Опозиционо јединство по сваку цијену

„Морам признати да нас поједини наши политички пријатељи нијесу разумјели и, нажалост, нијесу се одазивали на наше крајње искрене и поштене позиве. За нас то ни тада, а ни сада није представљало лични и политички проблем. То је у ствари био проблем много већих размјера, јер је апсолутна, већинска воља искрених опозиционара била и остала јединство по сваку цијену и без икаквих условљавања“, рекао је Владимир Јоковић, предсједник Социјалистичке народне партије у интервју за портал Српске новине.

*Договор о заједничкој листи опозиционих партија је пропаo. У међувремену, већ су се представила два опозициона блока: “Црно на бијело” окупљени око УРЕ и “Грађански bлок” коју чине Демократе, Демос, ПИР, Нова љевица, Друштво за истраживање политике, и успоставили предизборну коалицију. Да ли СНП излази на изборе самостално или у коалицији?

„СНП већ више од двије године тражи, моли и инсистира на опозиционом јединству из простог разлога што нам је такав начин изласка на изборе гарантовао сигуран тријумф. У том правцу смо и без знања јавности, а касније и јавно уложили свој политички максимум да дође до жељеног јединства.

Морам признати да нас поједини наши политички пријатељи нијесу разумјели и, нажалост, нијесу се одазивали на наше крајње искрене и поштене позиве. За нас то ни тада, а ни сада није представљало лични, политички проблем, али је више него очигледно да је то, у ствари, био проблем много већих размјера, јер је апсолутна, већинска воља искрених опозиционара била и остала јединство по сваку цијену и без икаквих условљавања. СНП је у том правцу до краја била спремна да чује глас обичног грађанина и бирача, јер, једноставно, за нас као народну партију и партију социјалне правде не постоји ништа важније него служити вољи нашег народа, који је не само обесправљен и напаћен, него и доведен на руб економске егзистенције, а све вољом појединих моћника и накарадном политиком актуелног режима. Ја морам овдје покренути и једно друго питање које се само намеће, а то је да ли свака странка води самосталну политику као што то ради Социјалистичка народна партија, или, пак, са друге стране , неки други центри моћи имају свој утицај. Но, то је питање за њих, а никако за нас.

Што се тиче нашег изласка на изборе, након, за нас неразумне пропасти јединствене листе, морам рећи да остају отворене све опције. У том правцу су могуће мање или веће коалиције, а никако не искључујемо ни самосталан наступ. СНП је једина партија која биљежи константан раст и то нас посебно радује. Ипак, подсјетићу вас да коначну ријеч о наступу доносе органи наше партије, и у најскоријем року имаћемо и ту одлуку“.

*Да ли се у оваквим условима (мислимо првенствено на тренутну пандемију изазвану корона вирусом) могу одржати избори?

„То је питање за актуелну власт, односно њихов мали кабинет оличен у дјеловању Националног координационог тијела које из дана у дан све више показује своју политичку обојеност и удаљеност од свега онога што је требало да ради и спроводи. Власт злоупотребљава државне ресурсе, док се опозицији забрањује слобода било каквог кретања или окупљања. Подсјетићу вас да су изборе у Тивту одложили кад је у Црној Гори било 14 укупно инфицираних, при чему ниједан у Тивту. У овом тренутку, нажалост,имамо више умрлих него тада заражених и стотину пута више заражених, што су трагични подаци и чињенице. То исто тијело све ово зна и саопштава јавности, и, вјеровали или не, увјерава да се избори могу одржати без икаквих већих проблема. Поставља се логично питање о каквој је накнадној памети ријеч, или је у питању њихов огољели и директни политички интерес. Овдје ваља нагласити и то да су у тренутку кад су прогласили Црну Гору фри дестинацијом жељели и расписали изборе одмах, вјероватно са неком пустом жељом да на тај начин и на брзину покушају преварити своје грађане. Нијесам сигуран да сада размишљају на исти начин, посебно ако се узме у обзир чињеница да имамо забрињавајућу цифру о броју позитивних случајева на сто хиљада становника.

Што се тиче Социјалистичке народне партије, здравље и животи грађана су нам на првом мјесту и искључиви приоритет, али смо исто тако у потпуности спремни да изађемо на изборе и скупа са нашим чланством дамо пуни допринос стварању неке нове Црне Горе, праведније државе без корупције и криминала, државе у којој ће се цијенити рад и професионализам, а не политичка припадност актуелном режиму“.

*Има ли опозиција механизам да спријечи крађу на изборима и осигура фер и коректне изборе?

„Да будем искрен, једина снага која је могла извршити притисак и на власт, али и међународну заједницу да се дође до фер избора била је јединствена опозиција и они који то нијесу хтјели, видјели и препознали сносе искључиву одговорност по овом питању.

Са друге стране, на сваком кораку је видљиво и осјећа се огромно незадовољство и огорченост, првенствено гласача ДПС-а, који увиђају погубну политику, економски колапс који нам пријети, као и неспособност ове власти у борби против корона вируса. Уз све ово, сав вјерујући народ најоштрије осуђује сулуди закон о отимању имовине нашој светој цркви. Величанствене литије са стотинама хиљада вјерника најбољи су доказ погубности усвајања овог закона. Све ово су више него велики разлози да ДПС са својим политичким трабантима, зарад добра грађана Црне Горе, од септембра пређе у опозиционе клупе. Увјеравам вас да је то добро и за њих, јер дугогодишња владавина, идејна истрошеност, криминал, корупција, бахатост моћника, ванредно стање у многим институцијама, увјеравају нас да од овог актуелног режима не можемо очекивати ништа добро.

Коначно је јасно да све досадашње манипулације, и евентуално неке нове нијесу довољне да им донесу побједу. Ближи се крај ове власти, зов слободе се осјећа и присутан је код огромне већине грађана који воле своју Црну Гору и мисле јој добро. Вријеме је да коначно и суштински кренемо путем истинске демократије, правде, солидарности и потпуног економског опоравка. Реваншизма неће и не смије бити. Одговараће само они који су се огријешили о закон и којима је Црна Гора била у срцу онолико колико су је могли имати у џепу. Европска Црна Гора може бити само и искључиво са неким новим снагама, у којима нема мјеста за ДПС“.

*Да ли мислите да ће доћи до уједињења опозиције након 30. августа?

„Та дилема ни најмање не би смјела да постоји. Сигуран сам да нико од опозиционих субјеката не размишља на неки други начин, јер једноставно немамо права да изневјеримо жељу бирача, који очекују и желе промјене. Уосталом, у многим општинама имамо већину и локалну власт, која функциуонише одлично, тако да не видим ни потребу, а ни разлог да тако сјутра не буде на државном нивоу. Морамо понијети свој крст одговорности у борби за неко праведније друштво.

Социјалистичка народна партија је и у том правцу спремна да понуди најбоље кадрове и рјешења, јер времена за губљење немају ни грађани, а ни наша Црна Гора“.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.