Категорије
Актуелно

Државни секретар САД: Право својине и слобода вјероисповијести су најважнија неотуђива људска права

Државни сектретар САД Мајк Помпео представио је, 16. јула ове године у Филаделфији, Извјештај Комисије Стејт департмента за заштиту неотуђивих права, која је основана прије годину дана.

Он је истакао да су Сједињене Државе редефинисале свој однос према људским правима у унутрашњој и спољној политици, па ће, стога, у наредном периоду посебна пажња бити посвећена афирмисању „права приватне својине и слободе вјероисповијести као најважнијих неотуђивих људских права”.

Амерички државни секретар је посебно навео да је изражено умножавање (пролиферација) људских права довело до замагљивања оних права која имају највећу важност и да „увећавање броја признатих људских права не значи аутоматски и више правде”.

Образлажући дјелове Извјештаја који је потписало 13 експерата-чланова ове Комисије, Помпео је навео да, иако су сва људска права међусобно повезана, нека од њих имају, прије свега, „логички примат”, што је у пракси држава потврђено чињеницом да су нека права „апсолутна или готово апсолутна уз минимална дозвољена ограничења, док су остала људска права често вишеструко и различито ограничена”.

У Извјештају је наглашено да право својине не служи само заштити физичких добара и плодова рада, већ да се том заштитом осигурава „живот, слобода, заједништво и право на срећу”. Због тога право својине мора бити “ван домета државног уплитања”. Даље је наведено да је и сам Устав САД допуњаван посебним амандманима како би се спријечило мијешање власти у основна људска права. У том смислу је наведен и Пети амандман којим се „гарантује да нико не може бити лишен живота, слободе или имовине без законитог судског поступка” и „забрањује одузимање приватне својине у јавну сврху без плаћања правичне накнаде”.

Када је у питању слобода вјероисповијести, подсјећа се на став по којем је “вјера дужност коју имамо према Творцу” због чега “вјера, као и начин на који се она испољава, може бити вођена једино разумом и увјерењем, а не силом и насиљем”.

Државни секретар САД посебно је апострофирао закључак из Извјештаја да “политичка друштва која спрјечавају остваривање права својине и слободе вјероисповијести не могу имати легитимитет”.

Извор: Стејт Департмент, Гардијан
Пренио портал: eparhija.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.