Категорије
СНП

SNP će nastaviti da se zalaže za bolje sjutra pripadnika starijeg doba

Prvi oktobar, Međunarodni dan starijih osoba, svijet obilježava u veoma teškoj situaciji. Dovoljno je ukazati na podatak da većina oboljelih i preminulih od virusa korona, koji hara planetom, pripada upravo generaciji trećeg doba.

Dok virus korona predstavlja realnu opasnost po živote i zdravlje starijih članova našeg društva, potrebno je ukazati i na druge probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. Penzioneri u Crnoj Gori se već godinama nalaze na rubu egzistencije jer primaju mizerne penzije iako su cijeli život proveli radeći, često i vrlo teške poslove.

Minimalna penzija u Crnoj Gori iznosila je svega 125 eura, da bi uoči izbora bila povećana na 145 eura. Statistika jasno pokazuje da su penzije od 2012. godine porasle za svega 2,1 odsto ili šest eura, dok je istovremeno PDV porastao četiri procenta, a potrošačke cijene za 13,2 procenta. U istom periodu kupovna moć penzionera je opala za 11,1 procenat ili za 379 eura godišnje. Sa penzijom od 125 eura 10.606 crnogorskih penzionera mogli su priuštiti tek petinu potrošačke korpe.

Nužno je podsjetiti da naši stari ni to malo primanja što imaju ne troše na sopstvene potrebe, već pomažu ostatku porodice, odnosno kod njih stanuju njihova djeca i unučad koji nisu uspjeli da riješe stambeno pitanje, ili su prinuđeni da potomcima na druge načine izlaze u susret. I dok njihovi vršnjaci iz srećnijih zemalja penzionerske dane provode trošeći zarađeni novac na putovanja i druge slične aktivnosti, naši stari gledaju kako da sastave kraj s krajem.

Socijalistička narodna partija Crne Gore, koja kao svoj temeljni princip baštini socijalnu pravdu, svojevremeno je vratila osam nepravedno oduzetih penzija našim penzionerima, a naknadno još dvije. Takođe, podnosili smo predloge zakona koji su išli u korist penzionera, ali oni nikada nisu naišli na odobravanje do skoro vladajućih partija. Tako smo 2016. godine predlagali da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika, kao i povećanje iznosa najniže penzije za 30 odsto.

SNP CG, kao dio vladajuće strukture, nastaviće da se konkretnim aktivnostima zalaže za bolje sjutra jedne od najranjivijih kategorija stanovništva, vjerujući da smo kao društvo dužni da im obezbijedimo mirnu i dostojanstvenu starost.

Foto – ilustracija: The Conversation

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.