Категорије
СНП

Joković traži da se narod ne vara: Krivokapić i eksperti ne mogu osnivati partiju, sa mjesta premijera i ministara!

Situacija na crnogorskoj političkoj sceni danas bi mogla biti nešto izvjesnija budući da je za poslijepodne planiran sastanak mandatara za sastav vlade Zdravka Krivokapića sa liderima partija iz tri pobjedničke koalicije „Za budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo”.

Kako Dan nezvanično saznaje, Socijalistička narodna partija (SNP), na čijem je čelu Vladimir Joković, tražiće od mandatara Zdravka Krivokapića da, u zamjenu za podršku ekspertskoj vladi, potpiše ili obeća da neće osnivati političku partiju, kako on, tako ni bilo ko od eksperata kojima dodijeli čelne ministarske funkcije u novoj vladi.

To, kako je potvrđeno, sve zarad građana koji su glasali za promjene, odnosno kako ne bi došli u situaciju da ako propadne plan sa ekspertskom vladom, bude da su parti je za koje su ti građani glasali izigrali njihovo povjerenje i volju koju su izrazili na izborima 30. avgusta.

Lider SNP-a Vladimir Joković tu informaciju juče za Dan nije ni demantovao ni potvrdio. Kazao je da o podršci bilo kakvoj vladi ne odlučuje predsjednik partije.

“Odluku o davanju ili ne davanju podrške bilo ekspertskoj ili nekoj drugoj vladi može donijeti samo Glavni odbor partije, niko drugi. Posebno ne ja kao predsjednik partije”, kazao je kratko Joković.

Mandatar Krivokapić se već jednom sastao sa liderima partija koje čine tri pobjedničke koalicije 30. oktobra, kada je i dogovoreno da kompletna vlada bude ekspertska i da se u njoj ne nađe nijedno ime sa bilo koje od političkih lista koje su učestvovale na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

Kako je Danu saopšteno, predlog SNP-a nije neprihvatljiv i za ostale činioce koalicije „Za budućnost Crne Gore” i takav zahtjev mogao bi već danas biti izložen direktno mandataru Krivokapiću kako bi se on izjasnio.

Za SNP i druge činioce koalicije na čijem je čelu na izborima bio i sam Krivokapić sasvim je logično da kad su se već svi lideri političkih partija nove parlamentarne većine izjasnili da će dati podršku ekspertskoj vladi, da bi bilo pošteno i da se Krivokapić zauzvrat izjasni, a u najboljem slučaju potpiše, da neće osnivati nikakvu političku partiju.

“Dogovor je da mandatar dobije podršku za sastav ekspertske vlade koja bi trajala 200 dana, do kad bi trebali ti eksperti da se pokažu na djelu, a da ukoliko ne bude rezultata da ide rekonstrukcija vlade, tehnički mandat na godinu dana pa izbori, kao i da se za vrijeme tehničke vlade stvore svi uslovi za prve fer i slobodne izbore. Međutim, kako bi se izbjegle sumnje da bi Krivokapić mogao osnovati svoju partiju i tako na narednim izborima došlo do rasipanja glasova, logičan je zahtjev da se kao što su se lideri parti ja obavezali da će podržati eksperte, i Krivokapić obaveže njima da neće osnivati svoju stranku”, saopšteno je Danu.

Mediji su nedavno objavili informaciju da mandatar Krivokapić planira da osnuje Demohrišćansku stranku.

To je posebno problematično za partije iz koalicije za čijeg nosioca na izborima je Krivokapić postavljen isključivo kao nestranačka ličnost.

Promjenom tog statusa, tj. osnivanjem partije, kako smatraju u koaliciji „Za budućnost Crne Gore” izigralo bi se povjerenje birača i samih partija koje su stale iza Krivokapića na izborima.

Izvor: https://borba.me/

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.